El grup parlamentari d'ERC ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei (PNL) en la qual reclamen la transformació de la Prefectura de Policia de Via Laietana en un centre memorial dedicat a la repressió franquista. La PNL reclama que la Prefectura es converteixi en un museu documental i arxivístic amb la finalitat de recuperar la memòria històrica i retre homenatge a les víctimes del franquisme. I insta al govern espanyol a signar en un termini màxim de dotze mesos, un conveni de devolució de les dependències de la Prefectura de Policia de Barcelona a la Generalitat de Catalunya. L'acord també implicaria l'assignació de fons per a la creació d'un museu-centre memorial que compti amb exposicions permanents sobre la repressió franquista i la lluita per les llibertats democràtiques. El centre haurà de reproduir el funcionament de la mencionada Prefectura de Policia durant aquells anys en què la tortura i la repressió en les seves dependències constituïen la seva principal activitat.
En segon lloc, reclamen transferir a la Generalitat de Catalunya, en el termini màxim de dotze mesos des de l’aprovació de la iniciativa, la part de l'arxiu històric de la Prefectura corresponent a la VI Brigada Regional d'Informació Social que romangui a Catalunya. I per últim, cedir a la Generalitat en el termini màxim de dotze mesos des de l’aprovació part d'experts museístics, una còpia de tota la documentació incoada a la Prefectura entre 1939 i 1977 per aquesta brigada. La documentació inclourà "fitxes, atestats, declaracions, ordres, reglament intern, correspondència i tot el material que es consideri d'interès memorialístic".
La tortura, un mètode habitual
ERC denuncia que la sisena Brigada, coneguda com a Brigada d'Informació Social (BIS) o Brigada Polític-Social (BPS) "va ser creada pel règim franquista com a organisme policial encarregat de la repressió de tots aquells que lluitaven per acabar amb el règim dictatorial". A més, denuncien que el franquisme a través d'aquesta brigada es va dur a terme "la repressió política i la més cruel de les tortures als seus enemics polítics". En aquest sentit, recorden que la "tortura com a mètode habitual" va ser practicada durant trenta-vuit anys a centenars de persones per agents del règim.
El diputat Francesc-Marc Álvaro ha destacat que la comissaria de Via Laietana és un dels símbols més representatius de la repressió a Catalunya. "Durant gairebé quatre dècades, la Brigada Politicosocial va ser un organisme al servei de la tortura i la persecució d'aquells que lluitaven per la llibertat. La tortura, com a mètode habitual, va ser practicada a centenars de persones que només volien un futur democràtic per la nostra terra", ha afirmat. "El 50è aniversari de la mort de Franco és el moment ideal perquè l'Estat reconegui el patiment de les víctimes i transformi aquest lloc en un espai de memòria per a les noves generacions. En lloc d'actes buits de commemoració, el que realment honoraria a les víctimes seria la creació d'aquest centre memorial", ha remarcat Álvaro. El diputat republicà ha assenyalat que el centre no només serà un lloc de record, sinó també "un arxiu viu, on es preservin els testimonis dels represaliats i la documentació d'un règim que va atemorir milions de persones".
Finalment, ERC ha recordat que aquesta iniciativa no només té un valor simbòlic, sinó que és una obligació ètica i política retre homenatge a aquells que van sacrificar les seves vides en la lluita per la democràcia. "És necessari recuperar la memòria col·lectiva d'aquells que van defensar les nostres llibertats. Aquest centre memorial serà una lliçó cívica i un homenatge a la lluita per la llibertat", ha conclòs Francesc-Marc Álvaro.