Esquerra Republicana ha reclamat al govern espanyol que auditi tots els diners públics que es destinen a la Casa del Rei, la família reial i també a la manutenció, seguretat i representació del rei emèrit a Emirats Àrabs, des que s'hi va instal·lar el 2020. Coincidint amb els deu anys de l'abdicació de Joan Carles I, els republicans porten aquesta proposició no de llei al Congrés dels Diputats, impulsat pel seu portaveu, Gabriel Rufián, i el diputat Francesc-Marc Álvaro. El grup que capitaneja Gabriel Rufián vol que tots els informes que reclamen estiguin llestos en un termini màxim de tres mesos, que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, els presenti en seu parlamentària i que es publiquin en el Portal de Transparència.

Concretament, ERC demanda “una auditoria de totes les despeses atribuïbles a qualssevol dels departaments del govern espanyol o institucions i que són destinats als membres de la casa reial i de la família reial”. El resultat d'aquest estudi haurà de plasmar-se en un informe “desglossat per departaments i atribucions”. També vol que el Congrés insti l'executiu estatal a elaborar “un informe amb totes les despeses atribuïbles a qualssevol dels departaments del govern espanyol destinats a la manutenció, seguretat i representació del rei emèrit durant la seva estada a la Unió dels Emirats Àrabs des de la seva fugida l'agost de 2020”, i que aquesta informació també es desglossi per departaments i atribucions.

 

Els republicans recorden que les regularitzacions fiscals de Joan Carles I per milions d'euros van causar “gran inquietud” entre la ciutadania, tot i l'arxivament de les causes judicials. A més, recorden com la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va afirmar que no hi va haver tracte de favor, però segons el Sindicat de Tècnics d'Hisenda GESTHA, sempre hi va haver possibilitat d'inspecció tributària.

També posen sobre la taula com el 2022 es va revelar que personal finançat per l’erari atenia el rei emèrit, tot i la seva abdicació el 2014 i la negació oficial de despeses públiques per a la seva manutenció. Investigacions periodístiques van evidenciar que la Casa Reial destina part del seu pressupost a “plusos” per a personal de diversos ministeris que treballen per a la família reial. A més, s’assignen 2,5 milions d’euros dels pressupostos generals de l'Estat a aquests complements retributius, cosa que dificulta conèixer la despesa pública real destinada a la Monarquia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!