Esquerra Republicana és optimista la vigília de la Comissió de Justícia que ha de debatre i votar el nou redactat de la llei d’amnistia. La portaveu adjunta d'ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha reconegut aquest dimecres que s'està treballant i negociant “a tres bandes” amb Junts per Catalunya i el PSOE per refinar el redactat i ha apel·lat a un “acord multilateral”, donat que totes les formacions són “imprescindibles per tenir una majoria que avali el dictamen”. Des del pati del Congrés, Jordà ha remarcat que “si s'està en l'equació, és perquè s'estàn atenent” les esmenes vives d'ERC i de Junts i ha posat en relleu que, tot i que per ells la versió de la llei que va rebre llum verda el gener a la comissió és “prou robusta i amb les garanties de seguretat jurídica”, el PSOE s'ha obert ara “a poder millorar-la i ampliar-la”. “Sembla que s'està avançant favorablement i pensem que demà a la comissió el dictamen serà positiu. Si s’està negociant a tres, serà un acord a tres”, ha reblat.

A més, els republicans fan valer els seus vots i recorden que ells també van mantenir esmenes vives. ERC posa l'accent en dos aspectes: vol eliminar el llindar mínim de gravetat de les tortures en les exclusions i permetre que la Generalitat pugui tornar les multes de la Llei Mordassa. A més, també hi ha viva una transaccional entre ERC i Junts relativa a l'exclusió del terrorisme. Des de les files republicanes, insisteixen que no poden demanar “res més del que es va subscriure en les esmenes que van quedar vives”, que és sobre el que estan negociant “amb discreció” per aconseguir “la millor de les lleis”. Així mateix, ha insistit que, davant les maniobres judicials, “sempre hi ha un risc” i “no existeix la llei perfecta que acabi amb la repressió”. Per això, ha reivindicat que no es pot anar “a remolc de cada ocurrència de cada jutge que se li ocorri qualsevol cosa nova”. Jordà manté que les negociacions estan “anant bé” i s'hauran d'explicar a “la resta d'actors que són imprescindibles” i confessa que, tot i que li agradaria que “si l'acord es tanca avui, s'expliqués avui”, aquestes coses solen anar “a l'últim minut”.

Des de Junts per Catalunya, continuen en silenci a aquesta hora sobre les converses amb el PSOE i sobre la direcció de les negociacions. Els juntaires mantenen vives onze esmenes en solitari, tres transaccionals amb el PNB i la transaccional amb ERC sobre terrorisme. 

 

Félix Bolaños diu que estan “a la recta final”

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, havia afirmat aquest matí que s'està “a la recta final” per arribar a un acord amb Junts, però continua sense aclarir i concretar si els canvis previstos a la llei afecten el delicte de terrorisme. El ministre ha sostingut que estan treballant “amb molt de rigor” perquè la llei d'amnistia “serveixi per a la reconciliació” i “s'ajusti escrupolosament als millors estàndards europeus i internacionals”.

Justament ahir, pels passadissos del Senat, el mateix Bolaños va mostrar la confiança que “aviat” hi hagi fumata blanca i María Jesús Montero, vicepresidenta primera del govern espanyol, va asseverar que el pacte està “a prop”. Al matí, la Moncloa defensava una amnistia “impecable” i deixava la porta oberta a més modificacions, tot i que no concretava si acceptarà canvis als delictes de terrorisme i de traïció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!