ERC ha redoblat les crítiques a PSC i Junts després que aquests dos partits hagin optat per no presentar-se a la investidura que s'ha de celebrar dimarts 25 i hagin demanat més temps al president de la cambra, Josep Rull, per arribar a les majories necessàries. Ha estat la portaveu Marta Vilalta qui s'ha encarregat de deixar clar que per a la seva formació és una "falta de respecte" que cap d'aquests dos partits que durant la campanya electoral s'hagin anat postulant per arribar a la presidència, ara faci el pas d'anar a una investidura, encara que aquesta sigui fallida, i explicar el seu projecte: "Ningú no té cap projecte per explicar?", s'ha preguntat la secretària general adjunta, que ahir ja va acusar aquests dos partits d'irresponsables

Vilalta ha posat l'exemple del president Pere Aragonès, que va anar a la investidura a finals de març del 2021 quan només tenia el suport de 42 diputats: els 33 d'ERC i els 9 de la CUP. "Ell va presentar-se al debat havent arribat a un acord amb la CUP, però amb la voluntat d'explicar la seva proposta. Lamentem que cap dels candidats faci el pas a presentar-se", ha insistit, subratllant que es tracta d'una situació inaudita al Parlament de Catalunya. Aragonès no ha estat l'únic president de la Generalitat que ha anat a una investidura fallida. Abans ho havia fet Artur Mas, que el 10 de novembre del 2015 va veure fracassar la seva quan només va obtenir els suports dels 62 diputats de Junts pel Sí i la CUP hi va votar en contra. ERC, però, s'ha quedat sola criticant aquesta decisió de PSC i Junts, ja que després de reunir-se amb Rull, tant la CUP com els Comuns han assegurat que és raonable que no hi hagi investidura, si no hi ha cap candidat amb els vots necessaris per ser investit. 

Un ple per a l'acte equivalent

Davant aquest escenari, Vilalta ha observat que el més probable és que Rull decideixi optar per un acte equivalent que engegui el rellotge davant l'absència de candidats, ja que el president del Parlament ja havia anat assenyalant que no forçaria una investidura per forçar-la. Per això, tant ella com Josep Maria Jové, president del grup parlamentari, li han traslladat que si finalment es decideix seguir aquest camí, cal que es convoqui un ple per dimarts vinent on es llegeixi aquest acte equivalent, tal com va fer Roger Torrent el 2020, després de la inhabilitació de Quim Torra: "L'acte equivalent no pot ser un simple tràmit. Ha de tenir forma solemne a través d'un ple on els partits puguin debatre i retre comptes davant la ciutadania", ha deixat clar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!