La secretària general d'ERC, Marta Rovira, admet que la proposta formal de la CUP d'introduir en el full de ruta sobiranista un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) "pot ser un punt de trobada", per exemple, amb forces favorables al dret a decidir però no independentistes. En un debat organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), la republicana ha matisat la resposta negativa donada des del Govern a la CUP, en el sentit que no estava en condicions de proposar res després d'haver trencat els acords de legislatura en rebutjar els pressupostos.
Sense entrar a valorar la cimera que ahir va demanar la formació anticapitalista per acordar els termes del RUI, Rovira ha indicat que "no es tracta d'un debat sobre els noms, i de si fa falta un referèndum unilateral o una declaració unilateral d'independència, sinó que del que es tracta en definitiva és de portar a terme una ruptura democràtica". "Si cal tornar a votar en un referèndum, ho farem les vegades que faci falta", ha destacat la secretària general d'ERC, perquè "no ens espanten les urnes, aquestes ens legitimen". En aquest sentit, la republicana considera que s'ha de trobar un punt de trobada entre les forces independentistes, però també amb les que estan pel dret a decidir i no són necessàriament favorables a la secessió.
Rovira s'ha referit al referèndum unilateral en un debat en el qual també estaven presents el cap de llista d'En Comú Podem (ECP), Xavier Domenèch, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el diputat de la CUP Benet Salellas. Per la secretària general d'ERC, el punt de trobada entre les forces sobiranistes hauria de fer possible un procés constituent que significa, ha dit, "construir un nou país des de la base, des de la sobirania". També ha defensat que el procés ha de ser unilateral "perquè no pot quedar subordinat a un altre procés constituent d'àmbit espanyol que, amb els resultats de les eleccions del 26-J, queda clar que els ciutadans espanyols no estan demanant".
Un nou 9-N
Sobre la possibilitat d'un referèndum unilateral, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha criticat que això pugui comportar viure un altre procés com el de la consulta del 9-N. De fet, Salellas ha replicat que es tracta "d'un marc obert" i que "no significa repetir el 9-N", ja que aquest referèndum no seria un simple procés participatiu i tindria caràcter vinculant.
D'altra banda, el comú ha indicat que "s'ha acabat amb el bipartidisme", però els resultats poc favorables per a Podem i les forces de les confluències d'esquerres el 26-J indiquen "un final de cicle que imposa nous canvis". Segons Domenèch, "fa falta un esforç brutal perquè totes les forces del canvi s'uneixin per provocar un canvi social i polític" i, després de pronosticar que "hi haurà noves eleccions a Catalunya i a Espanya", ha assenyalat que la socialdemocràcia clàssica "ja no és capaç d'aglutinar la majoria d'esquerres, pel que cal caminar cap a nous models".
Mentrestant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit de la seva banda que ell somia amb "uns estats units d'Europa, una Espanya federal i una Catalunya cada dia més pròspera i justa". "És cert que al PSC no li han anat bé les eleccions del 26-J, però hi ha una possibilitat real de fer majories d'esquerres" i ha assenyalat, a preguntes del públic present a l'acte, que el seu partit no va facilitar un nou Govern del PP.