Una de les primeres decisions del Govern de Salvador Illa va ser descartar definitivament uns pressupostos pel 2024 i posar la mirada en els del 2025. En aquest sentit, la seva voluntat és aprovar-los amb ERC i els comuns, partits que van permetre la investidura del socialista a l'agost. I si aquest dimarts migdia la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat que l'Executiu manté la seva voluntat de tenir-los aprovats l'1 de gener, la portaveu d'Esquerra al Parlament, Marta Vilalta ha refredat aquest objectiu, donant-lo pràcticament per impossible. "No és qüestió de ser optimistes, sinó de ser realistes", ha apuntat en roda de premsa al Parlament, assegurant que veu "llunyíssim" una aprovació dels comptes pel 2025. En aquest sentit, ha afegit que s'ha fet una primera reunió, però que encara no ha començat la negociació amb l'Executiu socialista. 

Vilalta ha recordat que almenys l'inici de la negociació dels pressupostos enganxarà ERC amb una direcció en funcions, amb el congrés del 30 de novembre ja convocat, fet que, considera, tindrà "efectes en la presa de decisions". Cal tenir en compte, a més, que la nova direcció potser no surt elegida l'últim dissabte de novembre, sinó que es podria acabar triant al desembre, si cap de les opcions que es presenten (entre les quals n'hi ha que reclamen un trencament amb el PSC de Salvador Illa) supera el 50% dels vots. "Nosaltres sempre hem defensat que els pressupostos són eines útils, però s'han de tenir en compte aquestes circumstàncies. A banda d'ERC, els comuns, els altres socis prioritaris del PSC, també celebraran un congrés per elegir la nova direcció aquest novembre, amb el pas al costat de Jéssica Albiach.

Missatge a Junts i PSC per regular els lloguers de temporada

Per altra banda, Vilalta ha anunciat que el seu partit ha presentat una moció per defensar el dret a l'habitatge, després que al debat de política general naufragués la seva proposta de recuperar el decret aprovat pel govern de Pere Aragonès en la passada legislatura, amb el no del PSC i Junts. La portaveu s'ha referit a aquests partits per demanar-los que se sumin a la seva proposta i no deixar passar aquesta “oportunitat” per regular els lloguers de temporada i per habitacions: "No hi ha excusa", ha reblat. Vilalta ha retret als socialistes la seva actitud tèbia en matèria d'habitatge en el debat de política general, més enllà dels anuncis del president Illa sobre a la construcció de nous pisos, i a Junts que hagi fet descarrilar dos cops, tant al Parlament com al Congrés, lleis en aquest sentit.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!