Esquerra Republicana registra aquest dijous una sol·licitud al Congrés dels Diputats per celebrar-hi una comissió d’investigació sobre l’espionatge a l’independentisme català a través de Pegasus. La petició ha de tirar endavant, en tant que forma part de l’acord d’investidura signat entre el PSOE i ERC; i la resta de socis que van votar a favor de la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa (a banda de Junts, evidentment) sempre s’han posicionat a favor d’investigar la persecució a l’independentisme, com és el cas de Sumar, Bildu, PNB i BNG.
Aquesta comissió, avançada aquest dijous per Rac1 i confirmada per ElNacional.cat, tindrà l’objectiu d’esbrinar quants organismes de l’estat espanyol operen amb Pegasus, i quin ús n’han arribat a fer. El Ministeri de l’Interior ha reiterat en els darrers anys que cap cos de la policia ha utilitzat mai aquest programari espia. Pegasus, propietat de l’empresa NSO, només es ven a agències d’intel·ligència i cossos policials. L’argument dels republicans és que la investigació constant d’independentistes demostra que hi ha un motiu de perseguir un moviment polític concret.
L'espionatge a través de Pegasus és, al cap i a la fi, una pota més de l'Operació Catalunya, la croada de l'estat espanyol per enterrar les aspiracions independentistes. En la legislatura passada, els grups independentistes del Congrés dels Diputats havien aconseguit que en aquesta cambra espanyola se celebrés una comissió d'investigació sobre l'ús de les clavegueres de l'Estat contra aquest moviment polític. La comissió tot just havia començat a caminar quan Pedro Sánchez va convocar eleccions generals anticipades pel 23-J, amb motiu de la victòria aclaparadora del PP el 28-M. Amb la convocatòria electoral, les Corts es van dissoldre, i de la mateixa manera la comissió d'investigació va 'morir'.
En aquella comissió, ja es va aconseguir que comparegués l’excomissari de la policia José Manuel Villarejo, que va assenyalar l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy com a cervell de la trama. La comissió, a més, estava ben lluny d’haver arribat al període de conclusions. Tot just s’havia configurat i tot just havien començat les compareixences. La campanya electoral del 28-M havia deixat en stand by la comissió, però la intenció dels grups parlamentaris era reprendre-la a partir de la segona quinzena de juny. Els grups del Congrés havien pactat citar a comparèixer l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, el seu número 2, Francisco Martínez, i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, entre molts altres noms.
Per molt que la configuració d’aquesta comissió d’investigació anava pel camí de convertir-se en una nova comissió sobre la Kitchen, era un pas per esclarir alguns dubtes sobre l’Operació Catalunya. Les intencions del PSOE era limitar la investigació només al període en què La Moncloa i el Ministeri de l’Interior estaven en mans del PP. I, fins i tot, en una clara maniobra per posar per sobre de tot la sagrada unitat d’Espanya, es va negar per activa i per passiva a fer-hi comparèixer Mariano Rajoy, per molt que ho supliquessin independentistes i Podemos.