La regulació dels lloguers de temporada torna a l’arena política. ERC ha registrat al Congrés dels Diputats una nova llei per “cobrir la vàlua d’escapament i les fisures” de la llei d’habitatge i confia que, ara sí, pugui estudiar-se i arribi a bon port d’aquí a unes setmanes. La decisió arriba un mes després que Junts per Catalunya tombés una iniciativa signada per Sumar i promoguda pel Sindicat de Llogateres que anava en la mateixa línia. Tanmateix, els republicans hi han introduït alguns canvis per perfeccionar el redactat i respondre a les queixes que va expressar Junts en aquell moment amb la voluntat que ara els juntaires avalin la seva tramitació. En paraules de Pilar Vallugera, ERC “obre el marge de joc perquè Junts es pugui posar al costat de les classes populars”. Els republicans han negociat la proposició de llei amb el Sindicat de Llogateres, que alhora ha tingut diàleg obert amb Junts, i també hi ha hagut converses entre les forces independentistes. “No hi ha hagut un pacte formal, és una oferta que els hi fem”, ha assenyalat la diputada d’ERC. Amb aquesta iniciativa, que també porta la signatura de Sumar, Bildu, Podemos i el BNG, els republicans mostren el convenciment que estan en disposició de “garantir que finament pugui tirar endavant”, almenys la primera votació. Previsiblement, el debat inicial serà a finals de novembre.

 

Quins són els retocs? D’una banda, es modifica el marge temporal, que en la iniciativa de Sumar era de sis mesos, cosa que “no donava sortida als lloguers de temporada vinculats al món acadèmic”, donat que els cursos acadèmics són de nou mesos. I aquest termini és el que es fixa ara. “El raonable és que et cenyeixis al període acadèmic tant per a alumnat com per a professorat”, ha sostingut Pilar Vallugera D’altra banda, la proposició de llei del setembre contenia la previsió que en casos de subarrendament no calia dir-ho als propietaris. “Això es modifica, el propietari ha de ser saber amb qui està contractant”, ha assenyalat Vallugera. D’aquesta manera, es dona sortida a les qüestions que Junts havia plantejat com a arguments per votar-hi en contra, extrems que ERC també havia detectat. Des de les files republicanes, posen en relleu que han fet “l’esforç” d’incorporar aquests canvis per convidar Junts a sumar-se a la majoria que va avalar la llei el setembre, “no alinear-se amb PP i Vox” i “demostrar que estan a un centre socialdemòcrata”.

Junts va denunciar que la reforma pretenia “tapar les escletxes que va deixar una llei d’habitatge que no ha funcionat”

En el darrer debat al ple del Congrés, Marta Madrenas va ser l'encarregada de defensar el posicionament de Junts i va apuntar cap a dos dels canvis que promou ara ERC. “Sis mesos pels estudiants? No han arribat ni als exàmens. Quan els toqui fer els exàmens, hauran de marxar. Per què sis mesos? No té cap explicació”, va assenyalar. I va afegir: “Vostès troben normal que el llogater pugui cedir i sotsarrendar el pis que ha llogat a una altra persona sense el permís del propietari? És a dir, que el llogater podrà acordar un lloguer d’un immoble que no és seu, i que ja no necessita per viure-hi, a qui ell li doni la gana i el propietari ha de mirar i callar? I que s’hi posi fulles, faltaria dir. No veuen que això és un abús?”.

Per la seva banda, la cap de files de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, va lamentar que la iniciativa impulsada per Sumar pretenia “tapar les escletxes que va deixar una llei d’habitatge que no ha funcionat” i “imposar un model que s’està demostrant que no funciona”. Nogueras va argumentar que, en la gestació de la proposició de llei, els impulsors “no van voler negociar ni canviar ni una sola coma” i va esgrimir que la proposta “no té consens, no soluciona el problema de fons, no protegeix ni els petits propietaris ni la persona que lloga, no dona seguretat jurídica, xoca contra el reglament europeu i continua envaint les competències de Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!