El debat per un possible relleu de Laura Borràs s'escalfa. Un cop ha finalitzat el judici a la presidenta suspesa del Parlament, i mentre s'espera la sentència, els partits ja comencen a ensenyar les seves cartes. Però ERC evita, ara per ara, pronunciar-se taxativament. Els republicans caminen amb peus de plom per no condemnar Borràs abans que ho faci la Justícia. I així ho ha evidenciat aquest dilluns la portaveu del partit, Marta Vilalta, que s'ha limitat a dir que s'esperaran a "veure la sentència per si cal prendre decisions polítiques al respecte". "Estudiarem la situació quan es doni el cas, que no és ara", ha aclarit.

Sí que ha anat més enllà per avançar que, si es dona l'escenari en Laura Borràs és inhabilitada, la presidència recaurà definitivament en un grup independentista. ERC ja ha acordat parlar "a fons" en els pròxims dies amb Junts sobre aquesta qüestió, i ha deixat clar que tota conversa passarà per garantir la presidència independentista de la cambra. "Pot haver-hi una oportunitat per refer acords i refer la majoria independentista", ha dit. "ERC sempre treballarà per superar reptes i refer acords quan sigui possible". En tot cas, Junts i la CUP seran els "socis prioritaris" en aquesta negociació, i els únics candidats possibles. "A l'espera de la sentència a Laura Borràs, imaginem que la presidència haurà de recaure en algú de la majoria independentista", ha recalcat. "Això deixa fora el PSC".

 

Ara bé, la portaveu no ha aclarit si això vol dir que els juntaires podran mantenir-se al capdavant de la cambra, o si els republicans exigiran el càrrec, com s'havia intuït després de les declaracions de Pere Aragonès de la setmana passada. El cap de l'executiu va donar per superat el pacte d'investidura ERC-Junts que havia repartit la presidència de la Generalitat i del Parlament, assegurant que els exsocis "van decidir trencar aquest acord sortint del Govern". Les paraules de Marta Vilalta han obert la porta perquè Junts mantingui el principal càrrec de la cambra. Però també hi ha hagut espai per als retrets cap als juntaires, recordant que la situació actual d'interinatge s'hauria pogut evitar si haguessin rellevat Borràs abans del judici.

Polèmica amb el PSC

D'altra banda, els republicans també s'han pronunciat sobre el debat obert que mantenen amb els socialistes pel pla pilot de la Renda Bàsica Universal. Malgrat evitar les referències a aquesta iniciativa als pressupostos, ERC hi va incloure una referència a la llei d'acompanyament dels comptes. Però divendres passat, durant la comissió d'Economia, el PSC i Junts es van aliar per eliminar aquest punt a través d'una esmena. Marta Vilalta ha recordat que totes dues parts van pactar que no s'alteraria el contingut del text. "Els acords estan per complir-los", ha subratllat.

És per això que ERC vol mantenir contactes amb el PSC al llarg d'aquesta setmana per "revertir la decisió", tot i que els de Salvador Illa ja van deixar clar que no es farien enrere. En tot cas, la portaveu no ha avançat escenaris sobre què podia passar si els socialistes no es mouen, però ha pressionat a través de la retòrica. "Lamentem aquesta aliança socioconvergent que només sap bloquejar les mesures transformadores", ha llançat. "No podem utilitzar els pressupostos com una eina electoralista, no és responsable jugar amb les vides de la gent".

Un 'no' a la reforma del 'sí és sí'

I sobre la darrera polèmica que sacseja la política estatal, que és la voluntat del PSOE de reformar la llei del 'sí és sí' sense el suport d'Unidas Podemos, ERC també ha deixat clar que es posiciona al costat dels liles. Marta Vilalta ha advertit el PSOE que "no es pot tornar enrere" amb aquesta llei, i l'ha acusat de "retallar" els drets de les dones deixant el consentiment fora del centre de la legislació. "El PSOE no pot fer veure que abandera el feminisme i després pactar una de les lleis més importants amb la dreta més retrograda del PP i Vox". Si els socialistes no arriben a un acord d'última hora amb els seus socis de coalició, els republicans ja han deixat clar que votaran en contra.