Aquest dimarts es compleixen set anys d'ençà que es va celebrar el referèndum de l'1 d'octubre, una jornada històrica que Esquerra Republicana ha volgut commemorar. Ho ha fet a través d'un vídeo a les xarxes socials on es pot llegir: "Set anys des que vam fer pinya, des que vam omplir les urnes de coratge i dignitat, set anys des que la força de la gent va guanyar la repressió", amb imatges d'aquella jornada. En una d'elles, es pot veure a la seva secretària general, Marta Rovira, votant l'-1-O davant Jordi Sánchez, llavors president de l'ANC. Ella mateixa ha explicat posteriorment en diferents entrevistes, anys després de la celebració del referèndum, que va ser una de les persones al darrere de l'organització i logística de l'1-O. Però el setè aniversari del referèndum enganxa ERC en un dels moments més complicats de la història recent del partit, enmig d'una guerra interna, que el 30 de novembre triarà la seva nova direcció en un congrés. Per això, les quatre candidatures que han mostrat la seva voluntat de presentar-se a aquestes primàries, totes n'han dit la seva.

Els missatges de les candidatures

En una piulada, Oriol Junqueras, ha descrit l'1-O com "l'acte de desobediència civil més gran de la història contemporània de Catalunya" i en la presentació de la seva candidatura, Militància Decidim, va demanar perdó a la militància d'ERC per no haver-lo sabut reivindicar tal com es mereixia en la campanya per les eleccions del 155. "Qui en aquell moment en tenia la responsabilitat i el deure va preferir dedicar-se a altres coses i comunicar altres coses", va afegir sense dir noms però en el que era un dard contra l'estructura B del partitXavier Godàs, candidat a la presidència del partit per Nova Esquerra Nacional, que aquell moment era alcalde de Vilassar de Dalt, ha compartit una foto de la jornada, tot assegurant que "mai no hi ha hagut una mobilització igual" al seu poble. En aquest sentit, ha afegit que ara "és hora d'obrir una nova etapa per tornar a treballar plegats per l'alliberament nacional. Amb tants i tantes com sigui possible; amb noves veus i nous horitzons, però amb idèntica generositat", reforçant la idea que cal renovació al capdavant del partit. 

Piulada Oriol Junqueras

Des de Foc Nou, que encara no ha fet públic qui serà el seu candidat a la presidència, també han volgut reivindicar l'efemèride a través d'un missatge de la candidatura a les xarxes: "Set anys de l'1-O, el referèndum d'independència que els militants d'ERC vam fer possible i que la violència de l'estat espanyol no va poder impedir. Només amb mobilització, coordinació i unitat estratègica, hi tornarem", han commemorant, amb un missatge en clau electoral: "També per tornar-hi, farem #FocNou a ERC". I Recuperem ERC, la candidatura del Col·lectiu 1 d'octubre, també ha volgut dir la seva, amb crítiques cap a l'actual direcció del partit: "Hem defensat i defensarem el mandat de l'1 d'octubre davant dels que es conformen amb gestionar l'autonomisme del peix al cove cada cop més buit o avalar els repressors del 155 a la Generalitat o a l'Ajuntament de Barcelona. Cal que recuperem ERC i fem la independència des de les bases". A més, també han compartit un vídeo on es veuen imatges de la repressió policial que va marcar aquella jornada històrica. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!