La congelació del dictamen de la llei d'amnistia amb el vot en contra de Junts per Catalunya segueix marcant l'agenda política d'aquest dimecres. La decisió dels juntaires de no donar suport a aquest tràmit perquè la norma ja fes el salt al Senat ha enfurismat partits com el PSOE o Esquerra Republicana. El dimarts, els republicans acusaven Junts d'haver "caigut en el parany" dels jutges, una crítica que ha reiterat aquest dimecres des del Parlament la portaveu Marta Vilalta. En una roda de premsa a la cambra catalana, Vilalta ha assenyalat que "costa molt d'entendre que no s'aprofités l'oportunitat per obtenir una gran victòria política i seguir en el camí de la resolució del conflicte polític". "Costa d'entendre que una llei que la setmana passada era bona i robusta, no fos bona aquest dimarts; i costa d'entendre que es caigui en les maniobres dels jutges, que hi seran sempre, i se sucumbeixi a les seves actituds obsessives", ha afegit.
La parlamentària ha reivindicat que la llei d'amnistia és "una eina per acabar amb la repressió i amb la multiplicitat de causes" obertes contra independentistes, i és per això que ha volgut fer una crida a arribar a una entesa aviat perquè l'amnistia segueixi el seu curs: "És necessària, urgent i imprescindible; és una victòria importantíssima que ens permet situar-nos en situacions d'igualtat per tancar la carpeta de la injustícia i la repressió i seguir obrint les carpetes de la política, la negociació, el referèndum i la democràcia".
ERC no preveu canvis a la Mesa davant l'absència de Wagensberg
Aquest dimecres s'ha conegut que el secretari quart de la Mesa i diputat d'Esquerra Republicana, Ruben Wagensberg, s'ha traslladat a Suïssa per protegir-se i preparar la seva defensa davant la persecució que pateix per la causa de Tsunami Democràtic, on també se l'investiga per un presumpte delicte de terrorisme, tal com passa amb la seva companya de partit, Marta Rovira, i el president a l'exili, Carles Puigdemont. En una entrevista a RAC1, mitjà que ha avançat la notícia, Wagensberg ha remarcat que no és a l'exili, però ha assenyalat que va prendre la determinació de marxar al país helvètic a principis de gener per "por a una detenció arbitrària" emmarcada en el cas Tsunami. A conseqüència d'aquesta repressió, el secretari quart de la Mesa ha parlat obertament de problemes de salut mental i ha explicat que ha estat de baixa mèdica i medicat amb antidepressius: "Pànic, nervis, no poder dormir, pressió al pit, marejos, tremolor de la vista i poca claredat per pensar i ordenar idees".
Preguntada per l'efecte que pot tenir en el grup parlamentari, Marta Vilalta ha descartat que Ruben Wagensberg deixi l'acta i tampoc preveuen cap canvi per substituir-lo a l'òrgan rector de la cambra catalana. En aquesta línia, la portaveu dels republicans al Parlament ha volgut deixar clar que la repressió "mai ha marcat les decisions polítiques" de la seva formació i s'hi ha regirat: "De fet, la repressió busca que abandonem, que deixem d'assumir les nostres responsabilitats, i això no ho farem". Vilalta ha aprofitat per traslladar tota la "força i estima" a Wagensberg.
Sobre l'actualitat parlamentària, la dirigent republicana ha celebrat que la setmana que ve es produirà el primer pas per seguir avançant en el tràmit parlamentari de la llei per evitar que prescriguin els casos greus de pederàstia. En relació amb aquesta qüestió, Marta Vilalta ha lamentat que el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, desestimés comparèixer aquest dilluns al Parlament en el marc de la comissió d'investigació de la pederàstia. Omella torna a estar citat per aquest divendres. Vilalta considera que aquesta actitud és "injustificable" per respecte a les víctimes i sosté que és una "manca de respecte al Parlament, a la societat i a la ciutadania". En paral·lel, la portaveu d'ERC al Parlament ha advertit que, en el cas que Omella declini de nou assistir a la comissió d'investigació, ho elevaran a la Mesa perquè es doni trasllat a la Fiscalia d'aquesta incompareixença: "El reglament és molt clar".