La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en què aquest ha donat la raó al Parlament Europeu en el cas dels escons de Carles Puigdemont i Toni Comín, ha provocat tot un seguit de reaccions. Entre aquestes, la d'Esquerra Republicana, que ha lamentat que el TJUE no apliqui la coneguda com a doctrina Junqueras en el cas dels dos polítics exiliats. "Aquesta consideració presa avui s'inhibeix d'aplicar la doctrina Junqueras que el propi tribunal va reconèixer, una via que va obrir Andreu Van den Eynde el 2019 i que va permetre que el TJUE deixés clar que la condició d'eurodiputat s'obté des de l'elecció a les urnes, al marge dels procediments interns de cada estat membre", manifesten els republicans en un comunicat.

Diana Riba, eurodiputada republicana, s'ha pronunciat en la mateixa línia que el partit: "Tot el suport als companys Toni Comin i Carles Puigdemont. Continuarem treballant plegats perquè s'apliqui la doctrina Junqueras i perquè no es trepitgin els drets democràtics i la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes", ha escrit a X. 

ERC fa referència a la decisió del TJUE el desembre del 2019, quan aquest va sentenciar que el llavors president d'ERC (que havia estat cap de llista a les eleccions europees) tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny, quan la Junta Electoral va proclamar oficials els resultats electorals, i hauria hagut de sortir de la presó per anar a Brussel·les a prendre possessió del càrrec.

Recursos denegats 

Així, amb la decisió d'aquest dijous, el TJUE referma la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), del juliol del 2022, que va avalar la negativa inicial del Parlament Europeu a donar l'escó als diputats juntaires perquè Espanya no els va posar en la llista d'electes. A més, el tribunal insisteix que la negativa del Parlament del 27 de juny de 2019 (un mes després d'aconseguir l'escó en les eleccions europees), a acceptar-los com a eurodiputats "és una resolució no recurrible perquè no va modificar la seva situació jurídica" i, per tant, denega els recursos presentats per Puigdemont i Comín.

Reaccions a la decisió del TJUE

El primer a reaccionar a la notícia ha estat Jordi Turull, secretari general del partit de Comín i Puigdemont, a qui ha transmès "tota la força". "Seguirem lluitant i persistint en tots els fronts per donar veu i vot al que diuen les urnes, i tal com ho diuen les urnes", ha afegit Turull. Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural s'ha sumat a aquestes mostres de suport: "Cap jutge ni tribunal pot passar per sobre de la voluntat popular sortida de les urnes. Els catalans també tenim dret a escollir els nostres representants", ha escrit Antich en un missatge a les xarxes socials. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!