Les negociacions de la llei d'amnistia entre PSOE i Junts a Bèlgica, amb els de Carles Puigdemont reclamant que aquesta vagi més enllà i inclogui també els casos de lawfare, continuen obertes a Brussel·les. Mentrestant, a Barcelona, ERC ha advertit que revisarà els possibles canvis que s'introdueixin en el text que la setmana passada van pactar amb els socialistes. Ho ha fet la seva portaveu, Raquel Sans, que ha deixat clar que el partit necessitarà "veure la llei" abans de donar-li el seu sí definitiu, davant els possibles canvis que s'introdueixin en el text: "Un cop hi hagi la proposta de llei, la revisarem per veure si estem d'acord o no amb les modificacions i aportacions", ha resolt Sans. Preguntada per la possibilitat que la llei d'amnistia inclogui Laura Borràs, presidenta de Junts i condemnada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes, Raquel Sans ha estat molt clara: "Els casos de corrupció no s'emmarquen en el procés independentista, per més que darrere hi hagi un tractament injust pel fet de ser una persona independentista", ha conclòs, reiterant que l'amnistia és per als casos referents a la consulta del 9-N, el referèndum de l'1 d'octubre i les protestes posteriors a la sentència.
Per tot plegat, Sans ha demanat evitar parlar de "causes i persones", i centrar-se en els fets que s'han d'amnistiar, que són només aquells que estiguin relacionats amb "el procés d'emancipació de Catalunya". Tot i que les negociacions entre Junts i el PSOE semblaven encarrilades dilluns passat, després de la reunió entre el número 3 del partit i Carles Puigdemont al Parlament Europeu, el pacte es va refredar divendres tot i les presses dels socialistes per intentar celebrar aquesta mateixa setmana la investidura. La voluntat de Junts és que la llei d'amnistia inclogui aquelles persones que han patit el lawfare i que estan implicades en el procés, però que es veuen perseguides per la justícia en causes no directament relacionades amb l'1-O o el 9-N.
ERC defensa el seu pacte per l'amnistia
Entre les crítiques de Junts per una "amnistia per a privilegiats", des d'Esquerra defensen tot el contrari, parlant d'una llei "per a tothom, sense exclusions". Aquest dilluns, Sans ha insistit en la mateixa idea assegurant que era un requisit que "l'amnistia inclogués totes les persones represaliades". L'acord entre republicans i socialistes per l'amnistia es va desencallar la nit de la Castanyada, amb una trucada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, amb la inclusió de la causa dels CDR i del Tsunami Democràtic en la llei. "L'acord entre ERC i el PSOE fa referència els fets vinculats amb el procés d'emancipació i inclou també totes les persones més anònimes", ha recordat Sans.
Per altra banda, mentre Junts acaba de tancar el seu pacte amb el PSOE, que ERC ja va signar dijous passat amb el traspàs de Rodalies, la condonació parcial del deute i la continuació de la taula de negociació, els republicans han tornat a lamentar la manca de coordinació entre les dues formacions independentistes durant les negociacions. "Si haguéssim negociat els avenços pel país coordinadament, hauríem aconseguit més i millors acords", ha lamentat la portaveu.