Dissabte s'acaba el termini perquè les presons determinin en quin grau classifiquen els presos polítics. A tot estirar ho podria notificar dilluns, 16 de desembre, però tot fa pensar que se sabrà aquesta setmana, entre dijous i divendres.
Segons fonts judicials properes a ERC, pronostiquen que a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa els classificaran en segon grau i que per sortir de la presó hauran de tenir permisos puntuals o una feina.
Els republicans donen per fet el segon grau i descarten el tercer, perquè “els equips multidisciplinaris no seran unànimes”, segons fonts judicials. De fet en els darrers 17 anys hi ha hagut un tercer grau amb penes de 8 i 9 anys amb una sentència de l’Audiència Nacional.
La junta de tractament, formada per professionals de diferents disciplines, farà la proposta de la classificació. Si no hi ha cap objecció serà la que s'apliqui, però no es pot descartar que la fiscalia i els mateixos advocats de les defenses ho recorrin. El primer recurs el resoldria el jutge de vigilància penitenciària. Però si hi hagués apel·lació, el cas pujaria ja al Tribunal Suprem, que és qui prendria la resolució final. La Generalitat només intervindria en el cas que les tres presons classifiquessin de manera diferent els presos.
Els advocats, de fet, ja preparen el recurs i la documentació d’una eventual aplicació de l’article 100.2, que regula les sortides en casos de feina o per cuidar persones grans. Amb aquests dos eixos treballa l’equip de la defensa que ja està preparant la documentació que defineix la situació personal de cada un dels presos.
Segons la defensa d'ERC l'únic motiu per no donar el tercer grau és la llargada de la condemna perquè cap dels presos té antecedents ni responsabilitat civil a pagar. I la reincidència quedaria descartada a causa de la inhabilitació, que també forma part de la condemna. Però amb penes com les que tenen els presos polítics, que van dels 9 als 13 anys, no s'acostuma a classificar en tercer grau fins que no se n'ha complert la meitat. Però també és veritat que segons fonts judicials, les llargues condemnes no poden anar contra la reinserció.