Intervenció carregada de missatges. Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, ha carregat contra el candidat a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, per haver muntat "una mena de moció de censura" que, a parer seu, evidencia que el gallec "no és present ni futur, sinó passat". De fet, Rufián ha advertit Feijóo que se li està "posant cara de Pablo Casado i d'Albert Rivera, la cara d'algú que encara no entén el que està passant". El republicà ha disparat amb contundència contra els populars perquè representen "una dreta que vol governar el país odiant la meitat del país", cosa que és "impossible". En aquesta línia, els ha volgut plantejar una reflexió sobre com la formació conservadora "ha passat de pactar amb Convergència i el PNB a només poder fer-ho amb Ortega Smith i Abascal". Descartat el suport al candidat del Partit Popular, Rufián també ha centrat part de la seva intervenció a fer referència a una "oportunitat històrica" interpel·lant el PSOE i Sumar, amb l'amnistia al focus del discurs: "Si la democràcia espanyola ha suportat que s'amnistiï corruptes i colpistes de debò, per molt feble que sigui, també suportarà que s'amnistiï demòcrates i activistes de debò". Amb tot, ha fet un matís en forma d'advertència als socialistes i l'espai de Yolanda Díaz: "L'amnistia no és el final, és el retorn a la política. O aquesta contempla una sortida perquè el poble de Catalunya voti el seu estatus polític o servirà de molt poc; una amnistia pels fets de l'1 d'octubre ha de posar les bases perquè hi hagi un nou 1-O".

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

En una intervenció íntegra en llengua catalana, Gabriel Rufián ha argumentat per què ancoren Alberto Núñez Feijóo en el passat: els republicans veuen clar que el popular "no pot governar" perquè "per molt que repeteixi que ha guanyat les eleccions, això és un sistema representatiu i guanya qui pot sumar per governar". Fidel a la seva ironia recurrent, Rufián ha alertat el dirigent del PP que només compta amb el suport de "socialistes revoltats i que estan tot el dia cal al sol". "Com és possible que vostè, amb un to d'home d'Estat que fa, només tingui el suport de reaccionaris, trànsfugues, masclistes i cunyats?", li ha etzibat, tot apuntant que Feijóo representa un espai al qual "avui dia li molesta més que entrin auriculars al Congrés que guàrdies civils".

 

Sobre el fet que Alberto Núñez Feijóo asseguri que una amnistia suposaria una "aberració moral" i un "frau electoral continuat", Gabriel Rufián ha volgut establir algunes contradiccions dels populars. "Vostè [dirigint-se a Feijóo] diu que no es pot fer allò que no es digués abans que no es faria o que abans es digués que no es faria: vostès van dir que no tocarien les pensions i les van retallar en 33.000 milions; van dir que no tocarien la sanitat i l'educació i van fer retallades; van dir que abaixarien els impostos i van apujar l'IVA o van dir que havia estat ETA i no havia estat ETA", els ha retret. Davant tot això, el portaveu d'ERC a la cambra baixa ha incidit: "Ara, qui és aquí la mentida, el frau electoral continuat i l'aberració moral?".

Retrets a Junts per Catalunya: "Benvinguts siguin els qui ara s'apropien de lluites passades que mai van defensar"

Encara en relació amb l'amnistia, el diputat Gabriel Rufián ha assenyalat que és un "mecanisme polític històricament utilitzat per resoldre conflictes polítics i bloqueigs institucionals" i ha recordat algunes que s'havien aprovat a escala internacional, com els condemnats per la Revolució dels Clavells a Portugal o les condemnes a líders sindicals que van ser amnistiats l'any 2002 a França. El republicà ha destacat que el primer beneficiat d'aquesta mesura seria l'Estat i "la seva democràcia" perquè "quan vingui la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, no passaran tanta vergonya amb l'amnistia". Per tot plegat, Gabriel Rufián ha instat a "negociar més que mai" al PSOE i Sumar i ha celebrat que "fins i tot la dreta independentista ara negociï": "Ara que no es reparteixen carnets de puresa per negociar, tenim una oportunitat històrica per fer-ho, no per solucionar conflictes dinàstics o monàrquics de fa 300 anys, sinó civils de en fa sis".

 

Rufián també ha volgut treure pit de les negociacions fetes pel seu partit: "Si s'ha passat de voler tenir independentistes a l'exili a voler negociar amb independentistes a l'exili ha estat perquè el PSOE no té pla B (Ciutadans no existeix) i perquè Esquerra Republicana s'ha trencat la cara perquè així sigui". "Benvinguts siguin els qui ara s'apropien de lluites passades que mai van defensar; el problema no era negociar, era que no negociàvem tots", ha etzibat a Junts i ha aprofitat per exhibir els cartells amb el lema "amnistia i autodeterminació" de la campanya electoral dels republicans del passat 10 de novembre de 2019.

L'"oferta" de Rufián per donar suport a Feijóo

Un dels moments sorprenents del discurs de Gabriel Rufián ha estat quan personalment s'ha "ofert" per donar suport a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo si el popular li responia "bé" algunes preguntes. Totes elles feien referència a fets protagonitzats per anteriors governs del PP: "Si vostè és president i un vaixell carregat de petroli s'accidenta davant la costa, es farà càrrec de la situació o l'intentarà amagar? Si un avió militar s'estavella, identificarà correctament les víctimes o lliurarà malament les restes a les famílies? Si hi ha un atemptat jihadista, vostè dirà la veritat o mentirà per interessos polítics? Si hi ha una crisi econòmica, donarà als bancs 60.000 milions a fons perdut o ajudarà la gent? Si el 70% d'una comunitat autònoma vol votar el seu estatus polític, ho respectarà o espiarà i reprimirà?". Feijóo, durant la rèplica, ha eludit fer esment d'aquests plantejaments. En la conclusió del discurs, Rufián ha indicat que la democràcia "es mesura pel grau de tolerància de les seves dretes i pel de valentia de les seves esquerres, i l'acció de les esquerres no pot ser de transició, sinó de transformació". "No pot ser que només frenin retrocessos i costi tant impulsar avenços", ha precisat interpel·lant el PSOE i Sumar.