Laura Vilagrà ha estat l'encarregada de tancar la 55a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada del Conflent, on ha deixat ben clar a Alberto Núñez Feijóo que el seu partit no ha de negociar res per al seu intent d'investidura, que Francina Armengol ha fixat per al 26 i 27 de setembre, després que el rei Felip VI optés pel candidat del Partit Popular. Ho ha dit a la seva arribada a l'UCE, on també ha insistit que la línia vermella d'Esquerra a l'hora de pactar amb el PSOE és l'amnistia per als milers d'independentistes represaliats, mentre que també ha defensat obrir "la carpeta de l'autodeterminació", sense convertir-la en un element imprescindible per donar suport a Pedro Sánchez. Hores abans que Vilagrà arribes a Prada, i amb la data de la investidura de Feijóo ja fixada, des del PP han confirmat que parlaran amb tots els partits, amb l'excepció d'EH Bildu, per intentar aconseguir els quatre vots favorables que falten al candidat popular, també amb ERC i Junts. En paraules de Cuca Gamarra, que la setmana passada va perdre la votació per presidir el Congrés en favor de Francina Armengol, el PP "té una línia vermella, que és EH Bildu, per raons òbvies, amb la resta de formacions anirem avançant en les converses la pròxima setmana", tal com ha expressat en una entrevista a Telecinco. Una altra veu autoritzada dins els populars, l'eurodiputat Esteban González Pons s'ha afanyat a subratllar la "legalitat" de les formacions independentistes, però Vilagrà ja ha aigualit les seves aspiracions, tancant la porta a qualsevol reunió amb els populars.
L'amnistia, una línia vermella; l'autodeterminació, una carpeta per obrir
Posteriorment, durant la seva intervenció en l'acte de cloenda d'aquesta edició de l'UCE, Vilagrà ha aprofundit en les exigències d'Esquerra Republicana per donar el seu suport a Pedro Sánchez en una eventual investidura del socialista. "En el moment actual, el conflicte polític existeix i continua vigent. L'objectiu de l'amnistia és sobre la taula, així com millorar la vida de la ciutadania en tot allò que l'afecta", ha explicat, mentre que durant la campanya electoral els republicans havien fixat com a preu per a la negociació el traspàs de Rodalies, acabar amb el dèficit fiscal que pateix Catalunya i continuar amb el diàleg per resoldre el conflicte polític, sense anomenar l'amnistia. Ara, aquesta és "una línia vermella" en les converses, però Vilagrà també ha volgut aclarir que aquesta s'ha de produir "sense desviar-nos ni un mil·límetre del nostre objectiu, que és la independència". "Els primers passos ja s'estan fent i s'ha de posar en valor el que hem aconseguit, com alliberar els presos polítics. Sempre hem dit que aquest era només un primer pas i que cal obrir la carpeta de l'amnistia i l'autodeterminació", ha continuat la consellera de Presidència, que ha conclòs que això només es podrà aconseguir "treballant coordinadament". Abans d'entrar a l'auditori, l'exalcaldessa de Santpedor ja havia apostat per "coordinar-se" amb Junts en el marc de les negociacions.
En un acte on s'ha guardonat Josefina Salord, presidenta de l'Institut Menorquí d'Estudis amb el Premi Canigó, Vilagrà ha fet referència a la censura que està patint la llengua i la cultura catalana arreu dels Països Catalans, des de la Catalunya Nord on hi ha una censura judicial per parlar en català als plens dels ajuntaments, tal com ella mateixa ha destacat, al cas de les revistes censurades al País Valencià o a les cessions a la ultradreta a les Illes Balears. Davant aquesta situació angoixant per la llengua, la consellera ha reivindicat que Catalunya ha de ser més que mai bastió dels drets i les llibertats, defensant "a ultrança" les aliances amb altres territoris. En aquest sentit, també ha tret pit d'haver aconseguit que es pugui parlar en català al Congrés, mentre que en les darreres legislatures diputats independentistes han estat expulsats de l'hemicicle per fer-ho.