Si fa una setmana es publicava que els cartells denigrants sobre els germans Maragall que van aparèixer a Barcelona durant la precampanya de les municipals sortien d'ERC, aquest mateix dilluns s'ha anunciat que la investigació interna es tancarà divendres, quan es presentarà l'informe elaborat pel responsable de compliment a l'executiva del partit i, tot seguit, al consell nacional. Així ho ha explicat Raquel Sans, la portaveu dels republicans, que ha volgut treure pit de la celeritat amb què el partit ha fet front a aquesta investigació interna: està previst que demà dimarts declari davant del responsable Tolo Moya, a qui la direcció del partit i el mateix Ernest Maragall assenyalen com a responsables dels cartells i Sans ha assegurat desconèixer quan ho farà Sergi Sabrià, que dijous va dimitir com a viceconseller del Govern en funcions negant qualsevol mena de responsabilitat en tot l'escàndol. 

En aquest informe, el responsable de compliment del partit, Xavier Mombiela, ha d'assenyalar els responsables dins d'ERC d'aquest escàndol, que s'enfronten a sancions que arriben fins a l'expulsió del partit, després d'haver recollit la informació necessària. Concretament, el reglament recull aquesta possibilitat en cas d'infraccions molt greus, entre les quals hi ha les conductes que puguin suposar un "desprestigi molt greu per a Esquerra Republicana". En cas que no fos així, la formació republicana no tancaria el cas dels cartells i continuaria investigant per posar noms i cognoms a les persones que hi ha al darrere de l'enganxada de cartells el març del 2023, quan Maragall tenia una posició molt desfavorable a les enquestes per a les eleccions a Barcelona. Tot i que existeix la possibilitat d'ajornar la presa de decisions sobre el futur dels responsables de l'escàndol, Sans pràcticament ho ha descartat, assegurant que l'Executiva no té cap intenció d'allargar-ho en el temps. 

Una militància "trista, enfadada i emprenyada"

Sans ha insistit així en el fet que el partit no defuig en cap cas d'esclarir les responsabilitats. Aquesta investigació es va obrir dilluns després que es tanqués la judicial, ja que no és possible que totes dues estiguin en marxa a l'hora. En aquest sentit, la portaveu, que també forma part de la comissió ètica del partit com a vicesecretaria de feminismes, ha defensat que el partit és el primer interessat a "esclarir totes les qüestions", davant d'una militància que se sent "trista, enfadada i emprenyada", uns sentiments que assegura que comparteix: "Els valors ètics i republicans s'han vist tacats i la militància és la més interessada a esclarir els fets", ha resumit Sans, presumint que el partit està actuant amb més transparència que altres formacions quan es troben amb una situació similar dins les seves files. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!