S’ha repetit pràcticament el mateix esquema que el gener del 2020. Llavors, ERC va acordar amb Pedro Sánchez la constitució d’una taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat com a condició per facilitar la seva investidura. Avui, els republicans han arribat a una entesa amb el PSOE i Unidas Podemos per a reactivar aquesta taula tan bon punt es constitueixi el nou Govern, a través d’una moció al Congrés. Serà aprovada aquest dijous, però ho farà sense el suport de la resta de forces independentistes catalanes. Tant Junts com la CUP han advertit que es tracta d’un “engany” i han refermat el seu escepticisme. Totes dues formacions s’abstindran. Catalunya ha aterrat a Madrid en plena campanya electoral, en un debat amb retrets i picabaralla inclosa.
El text dels republicans consta d'un sol punt: que el parlament insti el govern espanyol a "reunir-se a la taula de diàleg i negociació bilateral amb el Govern de la Generalitat de manera immediata, un cop constituït el nou Govern sorgit de les eleccions del 14 de febrer. per a avançar de forma decidida en la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l'Estat espanyol". Tant el PSOE com Unidas Podemos hi votaran a favor, quan sigui sotmesa a votació dijous al Congrés. També ho faran els quatre diputats del PDeCAT, el PNB i EH Bildu.
La diputada Montse Bassa ha estat l’encarregada de defensar la moció davant l’hemicicle. Si bé ha deixat clar que la seva proposta passa per l’amnistia i l’autodeterminació, la parlamentària republicana ha reivindicat el sit and talk, perquè “creuen en el diàleg i la negociació, i no en la violència i l’autoritarisme”. Ha lamentat que no s’hagi reunit més d’un cop la taula “pel desinterès del PSOE i de Junts per Catalunya”. Tot i això, ha estès la mà a les altres formacions independentistes, JxCat i la CUP, perquè “Catalunya necessita que estiguem units”.
Però aquestes formacions no han recollit el guant. Laura Borràs ha criticat que la taula és un engany, que el PSOE “no ha tingut mai cap intenció de dialogar” i que només ho va fer per tenir els suports a la investidura i als pressupostos. “Ja no hi ha promeses de taules de diàleg que ens creiem”, ha advertit la portaveu de Junts i candidata a la Generalitat. Ha aprofitat aquesta última circumstància per recordar al govern espanyol que, si guanya les eleccions, La Moncloa “haurà de negociar” amb ella.
En uns termes molt semblants s’ha expressat Mireia Vehí, que ha avisat que el PSOE viu encara “obsessionat” amb la Constitució espanyola, i mentre això segueixi així la taula de diàleg “no servirà” per donar una resposta al conflicte polític. Per això, en aquests moments, la diputada de la CUP ha defensat que cal un “desbordament democràtic”. Tot el que no sigui això, ha conclòs, “només li fa un favor al PSOE”.
Amenaces de Vox
Com era previsible, Vox ha pronunciat el discurs més hiperventilat de l’espanyolisme. De fet, els ultres han presentat una esmena a la moció d’ERC, que en capgira radicalment els termes. El text dels de Santiago Abascal insta el govern espanyol a il·legalitzar els partits independentistes, que no es pugui indultar els presos polítics i cadena perpètua als culpables de sedició i rebel·lió. En la seva intervenció, el diputat Javier Ortega Smith ha amenaçat d'exercir el "dret d'autodefensa com a nació" davant les suposades agressions independentistes a la unitat d’Espanya.
Zaragoza (PSC), triomfalista
En canvi, els socialistes s’han mostrat molt triomfalistes a les portes de les eleccions del 14 de febrer. Qui ha pres la paraula ha estat el diputat del PSC, José Zaragoza, que ha retret a la dreta i a l’independentisme que visquin “tranquil·lament” en les seves pròpies “trinxeres”. No obstant això, ha conclòs, “això s'ha acabat, el 14 de febrer s'ha acabat el conflicte”.