"Nosaltres no ens ho empassarem. No som d'aquest estil". Esquerra Republicana ha sortit al pas després del rebombori creat pel govern espanyol amb la llei audiovisual, que només preveu imposar quotes de català, euskera i gallec per a les plataformes amb seu a Espanya, però no per a empreses internacionals com Netflix o HBO. Davant d'això, els republicans han donat un cop damunt la taula. En una compareixença extraordinària, el seu portaveu, Gabriel Rufián, ha advertit que, si no es rectifica, aquesta llei no sortirà aprovada. Però no s'ha quedat aquí, sinó que també ha amenaçat de tombar els pressupostos de l'Estat en la seva tramitació al Senat. A la cambra alta els números estan molt ajustats. Han demanat una reunió urgent amb el PSOE.
ERC i La Moncloa havien pactat “l’obligatorietat d'incloure una quota per a llengües cooficials del 6% del contingut ofert en les plataformes audiovisuals". Concretament, el 30% del catàleg ha de ser obra europea. D’aquest 30%, la meitat haurà de ser en llengües de l'Estat, i d'aquestes el 40% en català, euskera o gallec. I així apareix en el projecte de llei. Però la norma ha acabat tenint lletra petita: aquestes quotes només vinculen les plataformes "amb seu a Espanya", segons fonts del govern espanyol. En canvi, no es podrà obligar empreses que no tenen la residència a l'Estat espanyol. Per posar-ne un exemple, Movistar, Atresmedia o Filmin hi estarien obligades. De fet, aquesta última ja compleix la ràtio. En canvi, no afectaria Netflix, Amazon Prime Video o HBO. Regeix la norma europea del "país d'origen", segons aquestes mateixes fonts, que consideren que el projecte de llei aprovat és respectuós amb l'acord amb ERC.
En la roda de premsa d’aquest vespre, Gabriel Rufián ha volgut sortir al pas i advertir el PSOE que ha de complir amb allò pactat. “Si és certa la informació, ERC no donaria suport a aquesta llei. I si ERC no dona suport a aquesta llei, aquesta llei no existeix”, ha advertit el dirigent republicà, que no s’ha quedat aquí: “També estan oberts els escenaris al Senat, pel que fa als pressupostos generals de l’Estat”. Quan se li ha preguntat si passa per “obstaculitzar-los”, ha reblat que “tots els escenaris estan oberts”. Ha insistit que l’objectiu de la llei audiovisual ha de ser protegir les llengües cooficials “a totes les plataformes”, encara que tinguin la seu a Detroit. Es pot i s'ha de fer, ha sintetitzat, tot rebutjant "excuses peregrines".
L’advertiment ha anat molt més enllà de l’aprovació de la llei audiovisual i fins i tot dels pressupostos de l’Estat. Esperaven "trampes" del PSOE, com les esperen sempre, però ha avisat que “tocar els nassos a ERC amb això, és un molt mal negoci”. I ha reblat podria veure’s “afectada” la majoria que permet a l’executiu central aprovar la majoria de lleis socials que porta a les Corts espanyoles.
Pressió de l'entorn
Aquesta mateixa tarda ha estat Junts per Catalunya qui ha reclamat al seu soci de Govern que esmeni la llei audiovisual o tombi els pressupostos de l'Estat. La portaveu del grup al Parlament, Mònica Sales, ha denunciat en roda de premsa que "el govern de Pedro Sánchez, del PSOE i de Podemos, ha tornat a enganyar i ha tornat a ignorar les peticions de partits, institucions i empreses catalanes, prometent unes quotes que després no ha fet efectives, com hem pogut comprovar al projecte de llei". Per això ha reclamat als republicans que moguin fitxa.
Minuts abans de la compareixença urgent de Gabriel Rufián a la sala de premsa del Congrés dels Diputats, han estat les mateixes joventuts dels partits les qui s'han pronunciat. En la mateixa línia, al seu compte de Twitter, Joventut Republicà ha exigit tombar els pressupostos de l'Estat si no es blinda el català a "totes les plataformes". En aquest sentit, han assegurat que "si ells no compleixen els compromisos, nosaltres tampoc".