L’experiència que va viure els primers mesos de la pandèmia el president Quim Torra, tancat a la Casa dels Canonges mentre Catalunya s’endinsava en un dels forats més foscos d’una crisi sanitària mundial, ha quedat recollit en un llibre titular Les hores greus (Símbol Editors) Però el llibre no es limita a la crisi del coronavirus. Després de tres anys al capdavant de la presidència de la Generalitat, el relat va més enllà de la pandèmia i reflexiona sobre les dificultats amb què ha ensopegat el seu mandat, y la relació amb els socis de govern.
El periodista Antonio Baños s’ha encarregat de la presentació en un acte a la llibreria Ona, que ha arrencat amb les vivències més personals d’aquells dies aïllat a Canonges: les reunions de presidents autonòmics; l’expressió de la presidenta madrilenya, Isabel Ayuso, “se’ns moren per minuts” i la imatge que aquella onada arribava a Catalunya; i, sobretot, la no resposta del president espanyol, Pedro Sánchez. “Sabíem que a cada hora que no preníem decisions o preníem decisions que no eren correctes tindria unes conseqüències terribles”, ha relatat durant la presentació on ha admès que es va plantejar tancar la frontera i ha titllat de "nefasta" la gestió del ministre Salvador Illa.
"No m'hi vaig enfrontar com calia"
La presentació del llibre ha servit també per fer repàs de la legislatura. El primer i gran impacte, el 29 de gener del 2018 quan, confessa, va anar a dormir convençut que l’endemà investirien el president Carles Puigdemont al qual havia redactat el discurs. Però finalment no va ser així, el responsable de la Cambra catalana, Roger Torrent, va suspendre aquell ple. “No pot ser això. Per favor, una mica de rigor. Els acords s’han de complir”, ha exclamat comparant aquell moment, en què descobreix la realitat del que seria la legislatura que començava, amb l’episodi en què “Obèlix cau a la marmita”.
Torra admet que no es pensava que fos així com anaven les coses, explica la solitud de molts moments, i confessa que potser no va tenir “la força” d’enfrontar-s’hi. “Davant el que veia, les desconfiances i les lluites permanents potser no m’hi vaig enfrontar amb la força que calia”, ha admès, tot i assegurar que era “molt dur” comprovar les “batalles inútils” que es van anar produint en comptes de complir el mandat electoral “claríssim d’avançar en la independència”.
"Em decep Aragonès"
Ara, però, descarregat de la seva responsabilitat, el president no estalvia les crítiques als seus socis d’ERC. També al vicepresident, Pere Aragonès. “Em decep, en totes les reunions té sempre un paper passiu, absent, sense intervenir-hi. Normalment en cada reunió li acabo preguntant si té res a afegir. No passa mai”, assegura en el llibre en referència a Aragonès.
Durant la presentació s'ha declarat decebut per no haver pogut empènyer el procés d'independència. Amb tot, considera que la pandèmia va ser la gota que ha demostrat la necessitat de fer-la possible. “Si ja veníem despullats de casa, amb aquesta autonomia, la tragèdia que vivim, ja no sé què més ens pot passar perquè ens adonem que sense les eines d’un Estat, les decisions que no pots prendre afecten la vida de la gent”, ha subratllat.
Dosificar els plors
El llibre, escrit en forma de dietari, està fet a partir de la transcripció de les notes que Torra va anar prenent aquells dies tancat a Canonges. Assegura que no té cap intenció de passar comptes. De fet, es tracta en canvi d'un text molt personal on confessa les llàgrimes en la solitud de l'edifici gòtic, els moments de trencament i els consell d'una psicòloga: "dosificar els plors".