Esquerra Republicana treballa en una esmena d'última hora per blindar la llei d'amnistia davant les maniobres del jutge Manuel García-Castellón. Segons fonts del grup parlamentari al Congrés, els republicans estan negociant una modificació de la norma per garantir que qualsevol persecució a Tsunami Democràtic i als CDR estigui emparada per l'amnistia. Aquest jutge és el mateix que en els darrers mesos ha tingut la fixació de vincular Marta Rovira i Carles Puigdemont a la causa del Tsunami Democràtic. Aquesta esmena es registrarà només si hi ha acord entre els partits independentistes i el PSOE, que tenen temps fins aquest dimarts a les sis de la tarda per presentar-la al registre de la Cambra Baixa. Així mateix, hi ha sobre la taula quatre modificacions tècniques que, en principi, no generaran divergències i que es registraran un cop s'hagin tancat els serrells, segons les mateixes fonts.

Fins ara, les tres formacions més susceptibles de presentar esmenes a la llei d'amnistia, s'han mostrat molt prudents a l'hora de pronunciar-se sobre el tema. Fonts del govern espanyol han reiterat en múltiples ocasions a aquest diari que a la Moncloa no acceptarien en cap cas modificacions substancials al text. Des de la cúpula del govern espanyol han insistit sempre que veurien amb bons ulls pinzellades quirúrgiques, amb esmenes de precisió; però mai res que sigui susceptible de suspendre l'examen davant del Tribunal Constitucional.

S'ha pronunciat sempre de la mateixa manera Esquerra Republicana, que ha explicat que des del seu partit tancaven la porta a presentar esmenes que no tinguessin l'aval de la resta de formacions. I que es neguen, per tant, a entrar en una "guerra de l'esmena" amb el PSOE o fins i tot amb Junts per Catalunya. Per part dels juntaires, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha asseverat també altres vegades que estan oberts a modificar la llei, sempre escoltant les opinions dels experts que s'han pronunciat sobre la norma un cop el PSOE va presentar la primera versió del text.

Al Congrés, fonts de Junts asseguren que estan convençuts de la fortalesa del text original, però que “quan van apareixent, constantment, notícies sobre el jutge García-Castellón” s'han plantejat en les darreres setmanes si cal o no esmenar el text per blindar encara més els casos de lawfare. A mitjans de novembre, Jordi Turull assegurava que el text ja complia “totes les expectatives”, i més tard s’obria a “valorar” qualsevol rectificació tècnica si algun expert els feia propostes per “blindar més l’objectiu” de la norma. Sigui com sigui, aquest dimarts a les sis de la tarda tothom sortirà de dubtes.

El recorregut de l'amnistia a partir d'ara

El termini per presentar esmenes acaba aquest dimarts a les sis de la tarda. Un cop el rellotge marqui aquella hora, entrarà en joc la ponència, un grup format per un diputat de cada grup parlamentari que treballarà la llei a porta tancada i decidirà quines modificacions accepta i si n’afegeix de noves. Això arribarà el pròxim dijous, 18 de gener. D’aquí en sortirà l’informe de la ponència. A continuació, serà el torn de la Comissió de Justícia, que estudiarà, debatrà i votarà l’informe que li remeti la ponència i es pronunciarà sobre les esmenes que no s’acceptin a la ponència i que els grups parlamentaris vulguin mantenir vives. La sessió de la comissió, que serà pública i tindrà lloc el dia 23 d'aquest mes, aprovarà, previsiblement, el dictamen.

Aquest text s’enviarà al ple, que celebrarà un últim debat. Haurà de sotmetre a votació les esmenes que no s’hagin aprovat fins al moment. I haurà de donar llum verda a la proposició de llei en una darrera votació de conjunt que requerirà la majoria absoluta (176 diputats). Fonts de la presidència del Congrés assenyalen que Francina Armengol rumia si situar aquest Ple la setmana que comença el 29 de gener o la que comença el 5 de febrer. 

Quan el text sigui aprovat al Congrés, l’amnistia es remetrà al Senat. La Cambra Alta seguirà la tramitació en ponència, comissió i ple. I, després de la reforma del Reglament que va impulsar el PP i que el PSOE va recórrer al TC, podrà retenir la proposició de llei fins a dos mesos. Com que el Senat vetarà l’amnistia o aprovarà esmenes que redueixin el seu contingut a la mínima expressió, la proposició de llei tornarà al Congrés, que l’aprovarà definitivament en un últim ple, rebutjant qualsevol variació que hagi proposat el PP. Arribats a aquest punt, l’amnistia estarà a punt per ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat i d'entrar en vigor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!