Si durant aquesta campanya sembla que hi hagi una paraula prohibida, almenys per ERC i Junts per Catalunya, aquesta és “unilateralitat”. Cap dels dos grans partits independentistes en parlen obertament com a estratègia després de les eleccions del 21 de desembre. Tot i saber que una negociació amb l’estat espanyol és a hores d’ara pràcticament impossible, els independentistes, a excepció de la CUP, eviten posar l’accent en la via unilateral, després de com ha acabat la legislatura, amb els empresonaments i l’aplicació de l’article 155.

Aquest diumenge, però, el líder de Demòcrates i número 15 a les llistes d’ERC per Barcelona, Antoni Castellà, s’ha sortit del guió. En un acte a Badalona, on ha reaparegut la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Castellà ha assegurat que “si l’endemà de les eleccions, i havent guanyat les forces lleials a la república, el govern espanyol no accepta la negociació, recuperem la via unilateral”.

Ho ha fet en un missatge dirigit clarament a la CUP, que aquest dissabte va demanar als republicans abandonar l’aposta del diàleg i caminar per fer efectiva la república. D’aquesta manera, el líder de Demòcrates ha desenterrat la via unilateral, després de setmanes desapareguda. Ara bé, aposta ERC per aquesta via després del 21-D?

“Fer avançar el país sense demanar permís”

A la tarda, la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, ha reaccionat a les paraules de Castellà a preguntes dels periodistes, i ha defensat que Esquerra “no s’ha mogut mai de la taula del diàleg i la negociació”. En aquest sentit, Rovira ha volgut llençar la responsabilitat a l’Estat si finalment no hi ha diàleg. “És l’estat qui haurà d’assumir que no vol parlar i que no vol negociar després d’un mandat democràtic que entenem que no tindrà més alternativa que assumir”, ha defensat.

Així, la número dos d’Esquerra ha assegurat que “si l’estat rebutja la via haurà d’assumir la responsabilitat que nosaltres fem avançar el país sense demanar permís”. En aquest sentit, Rovira ha reclamat que “el que no podem tolerar és que el nostre país se’ns estigui desfent a les mans" i ha defensat que ERC vol "treballar per la justícia social, per la igualtat d’oportunitats i perquè el país tingui prosperitat econòmica”.

Marta Rovira - ACN

Marta Rovira atén els mitjans de comunicació / ACN

Objectiu: forçar la bilateralitat

Així doncs, el que proposen els republicans de cara al 22-D, i així ho fan constar en el seu programa, és una via bilateral. El partit d’Oriol Junqueras i Marta Rovira té per objectiu forçar una negociació amb l’estat espanyol i les institucions europees. Els republicans no volen posar fàcil una reacció contundent de l’estat espanyol post-21-D en cas d’optar per la via unilateral, després de veure la reacció a l’1-O i a la declaració d’independència.

A més, confien que després d’un segon mandat independentista sortit de les urnes, si les forces independentistes guanyen les eleccions, a Madrid li sigui més difícil tancar la porta a la negociació, especialment de cara a la comunitat internacional.

De fet, ja després de l’1 d’octubre força veus de l’àmbit internacional van fer una crida al diàleg i a la negociació. Tot i que la Comissió Europea va rebutjar fer de mediador en considerar el procés sobiranista “un afer intern”, del Parlament Europeu en va sortir una clara condemna a la violència policial i una ferma crida al diàleg i a la negociació.

Amb les eleccions a la vista, la comunitat internacional està ara a l'expectativa del que pugui passar. Els resultats del 21-D seran claus per saber cap a on es mou la pressió internacional. Ara bé, amb una nova victòria de l’independentisme, els republicans confien que l’Estat sigui forçat a una taula de negociació amb Catalunya.

Tot i això, també tenen clar que no esperaran per sempre. Si el mandat és clar i Madrid rebutja un cop més negociar amb Catalunya, els republicans aposten per "fer avançar el país", i això deixaria poques més opcions que la via unilateral.