"Necessitem tenir damunt la taula, negre sobre blanc, un pla d'actuacions i un calendari [pel desplegament del finançament singular per a Catalunya acordat a canvi d'investir Salvador Illa]. A partir d'allà estem oberts a parlar", ha dit el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, sobre com van les negociacions entre la seva formació i el Govern de Salvador Illa pel que fa a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat pel 2025. Aquest dissabte en una entrevista a 'Catalunya Informació', Jové ha assenyalat que les negociacions entre el PSC i ERC pels comptes "no han començat" i, per tant, l'1 de gener no hi haurà pressupostos "comptant amb ERC".

En un context de minoria parlamentària, l'executiu socialista depèn dels seus socis preferents, Esquerra Republicana i els Comuns, per tirar endavant els comptes públics. Amb els Comuns ja han començat les negociacions i s'ha pactat una mesa per fer seguiment dels acords d'investidura relatius la problemàtica de l'accés a l'habitatge. A ERC, però, es troben immersos de ple en la lluita interna pel lideratge del partit que es resoldrà en el congrés d'aquest novembre. Això pot endarrerir les negociacions, si bé la intenció manifesta i reiterada d'Illa és tenir els comptes aprovats per a l'1 de gener. Jové, però, ha refredat avui aquesta possibilitat.

"Volem veure quin és el pla d'actuacions que el Govern està negociant amb el Ministeri d'Economia, volem veure un calendari i volem tenir garanties que tirarà endavant", ha argumentat Jové, que ha assegurat que un cop completes aquestes peticions pel que fa al finançament singular el seu grup entrarà "a parlar d'altres elements, també els pressupostos", ha apuntat. El portaveu dels republicans considera que aquesta legislatura el finançament singular podria estar "plenament operatiu" sempre que hi hagi "voluntat política" i suport parlamentari a Catalunya i a Madrid. "Necessitem que aquest sistema quedi reflectit normativament i legalment", ha insistit, tot recordant que el primer pas serà la recaptació de l'IRPF a la campanya de la renda del 2026.

Jové (ERC): "Volem veure un calendari i volem tenir garanties que [el finançament singular] tirarà endavant"

Per altre costat, pel que fa als pressupostos, la consellera d’Economia, Alícia Romero, es va reunir dijous amb un equip dels Comuns i van pactar una mesa específica per abordar què inclouen els pròxims comptes públics de Catalunya d’allò que es va pactar en matèria d’habitatge en l’acord d’investidura del president socialista. Pel que fa al finançament singular, el van pactar Esquerra i els socialistes a canvi del suport a la investidura d'Illa, si bé la concreció i desplegament del model s'haurà de treballar i validar amb Madrid i tant el govern espanyol que lidera Pedro Sánchez com el Congrés dels Diputats tindran un paper clau per aconseguir aprovar el text que surti dels acords.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!