La B d'Esquerra Republicana, l'estructura paral·lela per a organitzar accions de contracampanya política, va continuar després que transcendís l'escàndol dels cartells de Pasqual i Ernest Maragall i l'alzheimer. Segons publica aquest diumenge el diari Ara, el partit va canviar l'empresa amb la qual treballava pels pagaments de les accions una vegada la policia va identificar els vincles entre aquesta, ERC i els nois que van penjar els cartells. De Relevance, amb la qual està constatat que ERC va treballar el 2022 i el 2023, a Iniciatives Sports Barcelona Consulting, amb seu a Igualada.

Tal com indica el citat diari, hauria estat l’exviceconseller d'Estratègia i Comunicació Sergi Sabrià qui estaria darrere de la maniobra. A principis d'any, Sabrià, també responsable d'Estratègia i Comunicació al partit, s'hauria reunit amb militants per explicar el nou funcionament de la B, amb l'empresa nova i ara sense cap intermediari del partit. Es tractaria d'un grup de tres nois del partit, entre ells un dels militants de l'Anoia, el que va encarregar els cartells. En endavant, el funcionament de la B va continuar d'aquesta manera fins a les eleccions del passat 12 de maig.

Fonts del partit han explicat a l'Ara que es van aturar les accions de carrer, com els cartells o els mariachis que havien enviat a la seu de Junts, per por de ser descoberts novament. Els militants de la B passaven factures i cobraven per portar comptes falsos a les xarxes afins a ERC i publicar vídeos en favor del partit per viralitzar-los durant la campanya del 12-M.

La B, coneguda per la cúpula del partit

La setmana passada es va conèixer que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, des de Suïssa, va demanar treure rèdit polític de la campanya dels cartells dels Maragall, per "arrencar vots de solidaritat". En converses privades que van tenir membres d'ERC en un grup de Signal va assegurar que "és una campanya tan agressiva que si la denunciem públicament potser arrenquem uns quants vots de solidaritat", tal com es pot llegir en una captura de pantalla, que va avançar El Matí de Catalunya Ràdio i a la qual va tenir accés ElNacional.cat.

En altres captures de pantalla, dels mateixos grups, es confirma que la secretària general d'Esquerra va demanar al seu cercle que algunes accions les passessin per la 'B', en referència a aquesta estructura paral·lela per fer accions de contracampanya, contra altres partits o com a falsa bandera. "Com estem de campanya B?", va demanar en un grup semblant, —mesos després de l'escàndol dels cartells—, després de la publicació d'una entrevista a un líder de Junts, per demanar, suposadament, activar aquesta estructura. Sergi Sabrià va dir que algú "quedava", confirmant, segons aquestes converses, que la direcció del partit tenia coneixement d'aquesta estructura.

Recentment, Tolo Moya, director de la comunicació d'Esquerra Republicana fins que va ser apartat i acomiadat per la direcció del partit després d'esclatar públicament l'escàndol dels cartells, assegura que és un "cap de turc". La direcció del partit va atribuir-li tota la responsabilitat de l'acció dels cartells contra els germans Ernest i Pasqual Maragall, cosa que ell ha negat des del primer dia.  "Van decidir atacar un tècnic del partit, sense posició política, no conegut, un treballador del partit, per evitar que sortissin els noms que hi ha darrere, que haurien fet molt mal a Esquerra", ha apuntat. "El problema seria molt més gran", assegura Tolo Moya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!