A principis de 2024 ERC va començar a témer que l’atac de falsa bandera orquestrat el març del 2023 contra les Maragall i l’Alzheimer els esquitxés, mentre en paral·lel la investigació judicial ja sospitava que l’acció era una operació política. Els indicis de la policia van indignar Ernest Maragall i davant d’aquesta situació, segons publica aquest dimarts el diari Ara, la direcció de comunicació del partit va dissenyar un pla per protegir el partit.

El rotatiu publica que el febrer passat l’exviceconseller del Govern, Sergi Sabrià, i el vicesecretari de comunicació del partit, Oriol Duran, van establir la persona que es convertiria en el “tallafoc” si els fets es feien públics i només apuntarien fins on hagués arribat la policia. El terme tallafoc el van fer servir en una reunió.

El partit es va posar en marxa, segons l’Ara, per obtenir els informes policials i conèixer els noms que s’hi incloïen. Un dels que sabien que figurava en informes era el del militant de l’Anoia que havia encarregat els cartells i amb qui Sabrià hi havia parlat. La policia li havia intervingut el telèfon i hi havia parlat directament. ERC va decidir doncs que aquest militant fos el tallafoc i evitar que es destapés la B, l’estructura paral·lela del partit  per fer accions de contracampanya.

Segons l’Ara, l’equip de comunicació era conscient que la investigació policial amenaçava el partit, però esperaven que no es fes públic i tenien por de la reacció de Maragall quan descobrís la veritat. Maragall tenia accés al sumari, per ser part acusadora, i va compartir informació amb Pere Aragonès el febrer passat. El president de la Generalitat en funcions, segons fonts del Govern que cita l’Ara, va animar Maragall a continuar amb la investigació policial i arribar fins al final.

Objectiu: desactivar la investigació

D’acord amb la informació de l’Ara, la direcció de comunicació d’ERC va dedicar esforços per desactivar la investigació i també convèncer Maragall perquè es posés de la seva part. De fet, quan Sergi Sabrià va comparèixer a la seu del partit per anunciar que dimitia, tot i que es desvinculava de l’acció afirmant que ell només havia intentat apagar un foc, Ernest Maragall era present a la sala, en una mostra de suport.

L’escàndol polític dels cartells dels Maragall ha obligat ERC a fer una investigació interna, que divendres passat va arribar a les conclusions: dos militants han estat suspesos per falta greu i molt greu (el militant de l’Anoia i l’exdirector de comunicació Tolo Moya) i uns altres dos han estat expedientats amb per faltes lleus, Sabrià i Marc Colomer. Precisament, tant Sabrià com Colomer han retirat les seves signatures del manifest de renovació que un sector del partit ha impulsat per contraposar-se al sector al voltant d’Oriol Junqueras.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!