Una de les lleis que va caure la passada legislatura al Parlament amb l'avançament electoral va ser la de Comunicació Audiovisual de Catalunya, que pretenia modificar la norma del 2005. Després de ser aprovada pel Govern, va arribar a la cambra catalana, on va superar l'esmena a la totalitat de Vox i va començar la tramitació en ponència i comissió. Ara, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat una proposició de llei al Parlament per recuperar la norma elaborada des del Departament de Presidència amb l'exconsellera Laura Vilagrà al capdavant, per reprendre els treballs i en paraules de Joan Ignasi Elena i Raquel Sans, aconseguir modernitzar el sector. Tot i que el text registrat és exactament el mateix que el que va aprovar el Govern la passada legislatura, l'exconseller i la vicepresidenta del Parlament han coincidit en roda de premsa a assegurar que caldrà modificar-la ja que el context ha canviat molt en pocs mesos i que des del seu propi partit l'esmenaran. 

Responsabilitat als grups

Sans ha lamentat que els processos legislatius al Parlament són molt lents i que si la legislatura va acabar (precipitadament) sense haver aconseguit aprovar la llei de l'audiovisual a la cambra va ser per la "irresponsabilitat" dels grups com PSC o Junts, que van "alentir una llei que és una necessitat del país", demanant desenes de compareixences que, segons ha denunciat, encara van fer que tot plegat fos més llarg. Per això, ha demanat als partits treballar amb "responsabilitat" i evitar que les compareixences es converteixin en un nou fre pel text. En aquest sentit, ha assegurat que no volen que aquesta llei sigui la llei d'ERC sinó de tants grups parlamentaris com sigui possible, també del PP, que en el seu moment va rebutjar l'esmena a la totalitat de Vox. 

En el seu moment, l'exconsellera de Presidència, Laura Vilagrà, va descriure la llei que avui recupera ERC, com una "actualització necessària" a la del 2005. "Aquest projecte de llei incorpora per primer cop els principis d'igualtat o no discriminació" explicava llavors, però també elements de protecció del català, amb noves quotes per "protegir la llengua a la televisió línia i sota demanda". Cal tenir en compte que el 2021, quan Junts encara formava part del Govern Aragonès, el partit de Carles Puigdemont va presentar la seva pròpia proposta de llei de l'audiovisual, dies abans que el Govern aprovés l'elaborada pel Departament de Presidència. En aquell ple al Parlament, bona part de les crítiques dirigides al Govern van ser pel fet que havia trigat massa a modernitzar la norma del 2005. El CAC ha anat demanant als diferents Executius celeritat per renovar-la, retraient als diputats del Parlament que s'hagués aprovat la llei espanyola abans que la catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!