Ernest Urtasun s’ha convertit aquest dimecres en el segon ministre que s’expressa íntegrament en català en un discurs al Congrés dels Diputats. Ha estat durant la sessió de control al govern espanyol, en la resposta a la pregunta que li ha formulat el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián. El cap de files republicanes a la cambra baixa ha preguntat al màxim responsable del departament espanyol de Cultura quines polítiques pensa impulsar l’executiu presidit per Pedro Sánchez per protegir la llengua catalana. La resposta del ministre de la branca de Sumar ha estat, en part, simbòlica: fer tota la seva intervenció en català. Ha hagut de passar, però, gairebé un any perquè aquesta imatge es repetís: el primer ministre a fer-ho va ser Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona i actual responsable de la cartera d’Indústria i Turisme, que el desembre del 2023 va contestar a les preguntes de Junts per Catalunya.

 

La pregunta de Gabriel Rufián ha estat breu i senzilla. Li ha preguntat a Urtasun què fa el govern espanyol per protegir el català. El ministre ha començat el seu discurs desitjant-li al republicà una “bona Diada”. I ha celebrat que actualment pugui expressar-se en aquesta cambra en català gràcies a la reforma del reglament del Congrés exigit per les formacions independentistes a l’inici de la legislatura. Així, ha recordat que l’executiu espanyol està “impulsant ajudes a la producció” de continguts en llengües cooficials. “Estem col·laborant amb acadèmies i institucions per impulsar un grup de treball per la protecció del català; així com donant suport polític i econòmic a les entitats que pateixen els atacs de PP i Vox” en matèria lingüística, ha afegit.

En la seva resposta, Rufián ha recordat que el català està patint actualment una accentuada davallada de parlants. “En els darrers 15 anys, hem perdut mig milió de parlants”, ha lamentat el republicà; a banda de recordar que “ara fa cinquanta anys molts ciutadans van arribar a Catalunya i van entendre que els seus nets havien d’estimar la llengua, i en van dir immersió; ara no s’entén; i pensen que parlar català és un atac”. “Li demanem al seu Ministeri que ajudi i faci pedagogia en contra d’això”, ha afegit.

Així, Urtasun ha admès que la llengua està patint un "preocupant retrocés social" que el govern espanyol "està intentant ajudar a revertir". El ministre també ha explicat que el grup de treball pactat amb l'exconsellera de Cultura Natàlia Garriga per promoure el seu ús es mantindrà ara amb l'executiu de Salvador Illa. Finalment, Urtasun ha assegurat que el govern espanyol preveu incloure en la redacció dels pressupostos pel 2025 un conjunt de partides per blindar la llengua catalana. És per aquest motiu que ha instat Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a aprovar els comptes que presenti el govern de Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!