Reunió clau pel cas Madaula. La presidenta del Parlament, Anna Erra, s'ha reunit a primera hora del matí durant 40 minuts amb la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, per instar-la a "reflexionar" sobre la seva continuïtat a l'òrgan rector de la cambra catalana atesa la manca de confiança "mútua" i el malestar expressat per una vintena de diputats del grup parlamentari juntaire per les acusacions de Madaula de "violències masclistes silencioses de companys" durant el Parlament de les Dones. Fonts de l'entorn d'Erra expliquen que, tot i emplaçar-la a aquesta reflexió, no li ha posat terminis i que aquesta sortida a la qual li ha obert la porta se circumscriu a la secretaria segona de la Mesa. En aquests moments, però, Madaula s'inclina per seguir a la Mesa.

Durant la trobada, Erra ha volgut saber com es trobava Aurora Madaula personalment, li ha traslladat com ho viu ella en tant que presidenta de la cambra i la percepció que hi ha al grup parlamentari d'aquest cas. A la permanent del passat diumenge, la direcció va acordar que Anna Erra parlés amb Aurora Madaula per abordar la tensió que s'ha originat en el si del grup arran després de les acusacions de Madaula expressades des del faristol del Parlament el passat divendres. I durant la trobada, fonts properes a la presidenta indiquen que s'ha constatat la "pèrdua de confiança mútua" i, sobretot, el malestar que hi ha amb Madaula (propera a Laura Borràs) entre la majoria de diputats del grup parlamentari. Per tot plegat, Erra considera que ha d'establir-se un "marc de confiança" amb qui, d'alguna manera, és la seva mà dreta a la Mesa com a segona representant de Junts a l'òrgan rector. 

Aquesta manca de confiança s'explica, més enllà del discurs del divendres, pel fet que Aurora Madaula va subscriure en nom de Junts una declaració impulsada per una ONG proavortista d'Andorra pel cas de Vanessa Mendoza sense consultar-ho amb la resta del grup ni tampoc amb la presidenta del Parlament. Aquest suport del partit, finalment, va ser retirat perquè la secretària segona de la Mesa va ser desautoritzada pel grup. Fruit d'aquest episodi, és quan Madaula va manifestar el divendres al Parlament de les Dones: "Violència masclista és dir que hauries de riure més per poder progressar a la feina. A quants homes se'ls valora pel seu somriure? Violència masclista és que et menystinguin a la feina, no t'escoltin o modifiquin una proposta sense la teva opinió".

La sectorial de Feminismes porta Madaula a la Comissió de Garanties per "ús polític" del feminisme

A més d'aquesta reunió, la Comissió de Garanties de Junts —que es va reunir aquest dimecres— ha rebut tres denúncies relacionades amb les "violències masclistes silencioses" denunciades per Madaula, segons ha avançat Vilaweb i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Una d'elles l'ha impulsat la mateixa Aurora Madaula, on trasllada el mateix que ja va afirmar des del faristol del Parlament el divendres. D'altra banda, la sectorial de Feminismes i Igualtat del partit també ha registrat una denúncia a aquest òrgan contra Aurora Madaula per fer "ús polític" del feminisme. En aquest, subratllen que el que denuncia Madaula "no és violència masclista". I la tercera remet a la carta de 22 diputats del grup parlamentari on expressen el seu malestar amb la també vicepresidenta del partit. Ara, la Comissió de Garanties obre expedient pel cas i atorga un termini de deu dies a Madaula perquè especifiqui a qui acusa i de què. D'aquesta causa s'han apartat tres dels sis membres que integren l'òrgan: Magda Oranich (n'és la presidenta), Joaquim Jubert i Maria Antònia Batlle (els dos darrers són diputats al Parlament i han subscrit el text de la vintena de parlamentaris contra Madaula).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!