El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat arxivar provisionalment la causa del Tsunami Democràtic després que la Sala Penal hagi invalidat totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021. L'arxivament de la causa beneficia les 10 persones que estaven sent investigades per terrorisme, entre les quals hi ha la secretària general d'ERC, Marta Rovira, així com Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Capmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Oleguer Serra i Nicola Flavio. El Suprem encara no ha adoptat cap decisió sobre les investigacions a Carles Puigdemont i Rubén Wagensberg, que derivaven també de les actuacions de García-Castellón. I com és que García-Castellón ha hagut de tirar la tovallola? Doncs com diu l'ABC per un "error".

"Un error de García-Castellón aboca el Suprem a arxivar la causa per terrorisme contra Puigdemont", lamenta el diari després que el jutge de l'Audiència hagi acordat comunicar l'arxivament a la instructora del Suprem, que investiga per terrorisme al president a l'exili i el diputat d'ERC. En comunicar-li la resolució de la sala penal de l'Audiència Nacional, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye ja ha demanat a la magistrada del Suprem que actuï "de forma ajustada a dret"; és a dir, que decreti l'arxivament de la investigació perquè passa el mateix que en els investigats de l'Audiència Nacional: van ser imputats per terrorisme el 6 novembre de 2023 i no han declarat com a investigats. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també esperen que el Suprem segueixi la decisió del jutge de l'Audiència i arxivi la causa contra Wagensberg i Puigdemont: "El cas Tsunami ha estat un despropòsit des del principi, fruit de la voluntat persecutòria contra l'independentisme del jutge", ha assegurat ERC en un escrit a la xarxa social X. També a l'ABC, un primer pla del líder de Vox, Santiago Abascal, que va advertir aquest dilluns el PP que considerarà "trencats" tots els governs autonòmics que no utilitzin "tots els mitjans polítics i legals per evitar la distribució" d'immigrants menors no acompanyats. 

El Mundo també es fa ressò de la notícia però, curiosament, li dedica un titular petit a la portada que pot passar desapercebut: "El jutge arxiva el cas Tsunami després d'anul·lar l'Audiència els últims tres anys de negociació". El País, per la seva banda, culpa de tots els mals a l'Audiència: "El jutge arxiva el cas Tsunami al ser desautoritzat per l'Audiència" (ara bé, l'error és de García-Castellón, que segons la Sala havia d'haver demanat la pròrroga de les actuacions abans que expirés el termini de què disposava, el 29 de juliol del 2021, però el jutge va signar l'endemà, el 30 de juliol del 2021. Un fet que els magistrats de la Sala Penal consideren irregular i contrari al dret penal).

Si bé la notícia política de la jornada és la que afecta al jutge García-Castellón, diaris com El Periódico i La Vanguardia dediquen un espai a Marta Ferrusola, la dona del president de la Generalitat Jordi Pujol, que va morir aquest dilluns. "La influent esposa de Jordi Pujol", són les paraules que fa servir La Vanguardia per parlar de Ferrusola que ha mort després de passar els seus últims anys de vida convivint amb un Alzheimer detectat el juny del 2019. Ferrusola ha passat els seus últims anys de vida en un estat de salut que, de mica a mica, ha anat empitjorant. Pel que fa a El Periódico, li dedica un lloc privilegiat, el de la 'P'. Ferrusola va mantenir un actiu paper en la política catalana amb Pujol com a president de la Generalitat a partir del 1980 i fins al 2003. Tenia incidència directa en algunes decisions del president, actuant com una primera dama. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimarts:

ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!