Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

Aquest dimarts es va complir un any de les eleccions presidencials del 23-J i el 10 de novembre passat es va signar l’acord d’investidura amb el PNB, materialitzat en aquell moment pel president Andoni Ortuzar, que va permetre la reelecció del president espanyol Pedro Sánchez. En virtut d’un d’aquests acords en matèria de seguretat, s’ha materialitzat aquest dimecres una ampliació de les competències de l’Ertzaintza, la policia basca, que a partir d’ara assumirà el control policial dels ports i aeroports d’Euskadi, una tasca que fins ara exercia la Guàrdia Civil, i la Policia Nacional. Així, l’Ertzaintza, com a policia encarregada de vetllar pel manteniment de l’ordre públic i la integritat de les persones i el patrimoni, assumirà aquestes funcions a les infraestructures dels ports de Bilbao i Pasaia, i als aeroports de Loiu, Foronda i Hondarribia. L'Ertzaintza, segons el pacte acordat per la investidura de Sánchez, assumeix la responsabilitat policial dels plans de suport operatius a les infraestructures crítiques en el Port de Bilbao, i la seva zona restringida, i també formarà part dels equips d'inspecció portuària i protecció dels actes marítims commemoratius.

Marlaska
El conseller de seguretat basc, Bingen Zupiria i el ministre Grande-Marlaska

La Guàrdia Civil no desapareix

La Guàrdia Civil, però, no desapareixerà dels ports i aeroports i seguirà assumint les competències exclusives de l’Estat, com és el control de les fronteres, la lluita contra el contraban i al frau fiscal, o vinculades a estrangeria. Els ports i els aeroports comptaran també amb un punt permanent de coordinació operativa i intercanvi d'informació entre les unitats de la Guàrdia Civil i de l'Ertzaintza.

L’acord s’ha donat a conèixer aquest dimecres en una roda de premsa conjunta a Madrid celebrada després de la Junta de Seguretat dels dos governs, amb el nou conseller de seguretat basc, Bingen Zupiria, i el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, en la primera reunió que han mantingut després de l’inici de la legislatura d’Imanol Pradales. Tot i la pressió exercida en les darreres setmanes per associacions i sindicats de la Guàrdia Civil, com l’AUGC, per evitar la cessió d’aquestes competències, el govern espanyol ha complert amb el seu compromís, que dona compliment a l’article 17 de l’Estatut de Gernika, que atorga les funcions de controlar l’ordre públic a l’Ertzaintza. Amb la cessió d’aquestes competències en els ports i els aeroports, també es dona compliment a la jurisprudència del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, que consideren que els ports i els aeroports formen part de la demarcació del municipi en el qual s’han instal·lat, i que, per tant, són una extensió del territori, en aquest cas al País Basc.

Lluita contra la violència de gènere

El Ministeri de l'Interior i el Departament de Seguretat del Govern basc  també han anunciat que culminaran el mes d'octubre que ve la interconnexió dels seus sistemes de lluita contra la violència de gènere, VioGén i EBA.  “Aquesta mesura acaba un procés iniciat fa tres anys, a la Junta de Seguretat del juny del 2021, que ens ha permès treballar junts i donar la màxima protecció a les víctimes de violència de gènere des de llavors”, ha explicat Grande-Marlaska al final de la reunió. La interoperabilitat dels dos sistemes coincidirà amb la posada en marxa del VioGén 2, fruit de l'experiència acumulada des del naixement del VioGén el 2007, amb més de 800.000 casos analitzats.

La Junta de Seguretat del País Basc és el màxim òrgan de coordinació entre les dues administracions en assumptes de seguretat i es reuneix periòdicament, alternant les seus entre el País Basc i Madrid. Des del 2018 s'havia reunit dues vegades: el 18 de juny del 2021, a Madrid, i el 16 de juny del 2023, a Bilbao.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!