Adeu al jutge del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón. Aquest dilluns dia 2 de setembre, es jubila un dels magistrats que ha posat més entrebancs a la llei d'amnistia. D'aquesta manera, abandona la plaça que tenia des de fa dos anys a l'Audiència Nacional. Cal recordar que el Consell General del Poder Judicial va aprovar a finals d'estiu que el jutge pogués avançar la seva jubilació, prevista per al 16 d'octubre. Ho fa un mes i mig abans de fer 72 anys, ja que és l'edat màxima fins a la qual pot exercir un jutge. Hauria aprofitat vacances acumulades i permisos pendents per avançar-la. 

De García-Castellón se n'ha parlat i molt durant els últims mesos. A la tardor, quan Junts i ERC van començar a negociar amb el PSOE per la llei d'amnistia, el magistrat se les va empescar totes per perseguir per terrorisme tots els encausats per Tsunami. Ara bé, si se'l recordarà també per alguna cosa és per l'error de procediment que el va obligar a arxivar la causa que vinculava el terrorisme amb Carles Puigdemont, Marta Rovira i altres independentistes. 

Tot plegat, coincideix amb el mateix dia que el Consell General del Poder Judicial aborda un ple que serà clau per desbloquejar la presidència de la institució. Els membres del CGPJ es reuneixen per intentar triar el president del Tribunal Suprem i de l'òrgan dels jutges. Aquesta nova votació es farà després que les tres últimes acabessin sense un acord.

Manuel García-Castellón, el jutge mediàtic

Pocs jutges han estat tan mediàtics com García-Castellón, que exerceix des del 1977. Va arribar al càrrec que ocupa actualment a l'Audiència Nacional l'any 2019, després de ser jutge d'enllaç a Itàlia. Els últims anys, s'ha encarregat de casos mediàtics en les més de 40 peces separades per investigar el comissari José Manuel Villarejo. El cas Tàndem també va ser un dels més destacats i mediàtics de la seva carrera, però és el més recent el que ha ocupat més titulars: el de Tsunami Democràtic.

El cas de Tsunami afecta molts polítics i activistes independentistes, i per això hi ha tanta expectació sobre qui ocuparà el seu càrrec quan es jubili. El nom de Santiago Pedraz sona amb força i, encara que ell ha dit en més d'una ocasió que està “molt a gust” al jutjat número 5, fonts de l'Audiència creuen que podria acabar sol·licitant la plaça per assegurar-se continuar treballant a l'Audiència. El Consell General del Poder Judicial atorga aquests llocs per antiguitat, o sigui que qui tingui un número més alt a l'escalafó serà qui aconsegueixi el jutjat, i Pedraz té pocs competidors en aquesta llista.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!