24 hores abans que la comissió de l'estatut del diputat es reuneixi aquest divendres per abordar de nou el cas del diputat de Junts Francesc de Dalmases, s'ha filtrat l'esborrany de l'informe elaborat en resposta al seu comportament al plató de TV3 el passat juliol durant una entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El text, redactat pel president de la comissió, Jaume Alonso Cuevillas (també diputat de Junts), proposa sancionar Dalmases amb una "amonestació pública", i no pas una multa econòmica, perquè considera que tan sols va cometre una "infracció lleu" per l'esbroncada que va fer a la subdirectora del 'FAQs' de TV3, al juliol, han informat fonts coneixedores. Aquesta, doncs, és la proposta que fa la comissió de l'estatut del diputat, però que després passarà per la Mesa del Parlament, òrgan que decidirà el càstig final.

"Tenint en compte que es tractaria d'una infracció lleu i que s'ha produït una acceptació dels fets per l'expedientat, que ha manifestat les seves disculpes, s'estima que correspondria imposar una sanció d'amonestació pública", argumenta Cuevillas al seu esborrany d'informe, segons l'ACN, cosa que evitaria que recaigués sobre Dalmases una multa econòmica. Així, es planteja tancar el polèmic cas amb una sanció lleu, que el codi de conducta de la cambra estableix que també podria suposar una multa que pot anar de 600 fins a 12.000, la qual cosa ha de decidir la Mesa.

El codi de conducta també estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". I també que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". Si la Mesa considerés que la infracció és molt greu, pot proposar al ple que acordi la suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació d'incompliment, però ara per ara no es contempla aquest escenari amb el reglament del Parlament a la mà. És aquest l'òrgan encarregat de dictaminar la sanció al diputat, després de valorar la informació facilitada per la comissió.

Els partits confien en un "text compartit" de condemna

L'esborrador de l'informe que ha elaborat Cuevillas, doncs, no té per què ser el que es porti a la votació final. Els grups parlamentaris poden presentar ara esmenes a l'informe, que es debatrà i votarà durant la reunió de la comissió de l'estatut del diputat d'aquest divendres a les 10:30 hores, previsiblement a porta tancada com ja va passar la setmana passada. Fonts d'altres partits han confiat que els grups aconseguiran acordar un "text compartit" que serveixi de condemna per l'actuació de Dalmases, però han tret importància a si acaba havent-hi sanció econòmica. Allò rellevant, destaquen, és que per primer cop hi haurà una condemna per vulnerar el codi de conducta, i que el diputat de Junts va reconèixer els fets del qual se'l culpava.