Ciutadans s'ha quedat sol amb la proposta d'investigar els atemptats de Barcelona i Cambrils durant un ple d'alt voltatge al Congrés on han sonat acusacions a la formació d'Albert Rivera "d'oportunisme", "mesquinesa" o "perversió". Entre les crítiques s'hi trobarien una presumpta voluntat d'unir independentisme i terrorisme, segons el PSOE; l'intent de carregar contra el procés, a parer del PNB; el fet que la causa està sota judici amb secret de sumari i la investigació cauria en sac buit, segons el PDeCAT, ERC, Unidos Podemos/En Comú; i el "profit polític" esperat, en opinió del Partit Popular.
El diputat de Cs Juan Carlos Girauta ha demanat investigar els atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 i ha recordat que així va ser amb l'11-M. "És que els morts de Barcelona són menys morts?", ha denunciat. El diputat ha exigit conèixer si l'imam de Ripoll estava "fitxat i controlat" pel CNI, per què no s'hauria "atès" quan el jutjat d'instrucció va alertar de l'explosió a Alcanar —insinuant una descoordinació entre cossos de seguretat—, i per què l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, Joaquim Forn i Carles Puigdemont van "negar" una alerta presumptament de la CIA.
La rèplica més dura ha vingut del PSOE, qui ha assegurat que Cs estava "unint independentisme i terrorisme, que no ho van fer ni el PP d'Acebes i Mayor Oreja". "Això és perversió, no volen una comissió d'investigació, sinó saber quants punts més poden obtenir a les enquestes", ha criticat Felip Jesús Sicília. "No han tingut pudor a usar el terrorisme per a la confrontació política", ja que en el text de la moció s'exposava que l'opinió pública havia de conèixer si el procés independentista havia afectat la coordinació en la lluita antiterrorista.
Sicilia ha rebut "insults" de Girauta des de l'escó i la portaveu socialista Margarita Robles l'ha instat a retirar-los. El polític català ho ha fet, però s'ha queixat de la dura acusació del PSOE.
L'alt voltatge del ple ha portat que el mateix Partit Popular sortís en defensa del PSOE. El diputat José Alberto Martín Toledano ha denunciat l'enganxada i ha dit que la proposta de la formació taronja "dividia la societat". "Un monument a l'oportunisme polític, moltíssimes contradiccions. D'una banda, demana una comissió d'investigació i després diu que no vol responsabilitat política. Si es vol analitzar els fets, ja hi ha una comissió del pacte antigihadista, on ahir el director del CITCO els va dir que hi havia secret de sumari", ha tancat Toledano.
El mateix PNB s'ha sumat a les crítiques. El basc Mikel Legarda ha dit que no era la forma d'aconseguir una "millor preparació" davant les amenaces terroristes. El diputat ha instat llavors Cs a "depurar" responsabilitats als tribunals i els fòrums establerts: la Secretaria d'Estat de Seguretat i la Junta de Seguretat. En cas contrari, Legarda ha denunciat que s'estaria buscant un fi contra el procés sobiranista. "Es llança la sospita sobre les suposades descoordinacions i errors del procés independentista. Això no es fa en una comissió, sinó a través del diàleg", ha tancat.
El diputat del PDeCAT Jaume Guillaumes s'ha encès al seu torn, quan ha denunciat que Forn estava a presó "per motius polítics, després de batre la cèl·lula gihadista", juntament amb Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Guillaumes ha lamentat que la formació taronja no hagués acceptat l'esmena on els demòcrates demanaven explícitament reconèixer la tasca dels Mossos. "Ens parlen d'una teoria de la CIA desmentida per molts mitjans", ha dit. Finalment, ha instat a posposar la comissió per quan no hi hagués secret de sumari.
El portaveu adjunt d'ERC Gabriel Rufián ha denunciat que Cs defensés més un "patriotisme de dur polsereta" amb la bandera d'Espanya, que de "saber la veritat d'allò que passa al seu país". Rufián ha dit això un cop ha citat les incògnites del cas: que el 2005 es va intervenir el telèfon de l'imam de Ripoll a proposta d'un jutge per possible vinculació amb Al-Qaeda, o que el CNI presumptament hi tenia contactes. El republicà ha recordat que ERC i PDeCAT havien demanat el ministre Juan Ignacio Zoido comparèixer però la Mesa del Congrés no li va admetre la proposta.
Des d'Unidos Podemos-En Comú, Lucía Martínez ha anunciat l'abstenció. Primer, s'ha queixat que Cs no hagués buscat l'acord de la resta de grups. "Volen fer soroll d'això que ha passat", ha dit. "No pensen en les víctimes, volen el desgast polític de l'adversari. Usen l'atemptat per desprestigiar determinades institucions i cossos de seguretat", ha carregat Martínez. "És trist llegir la proposta, està sobrada de demagògia", ha insistit. Finalment, la diputada ha considerat que els "comportaments partidistes" s'havien d'evitar, així com els "mesquins".