El Congrés dels Diputats ha estat l'escenari aquest dijous d'una esbroncada entre Junts i el Partit Nacionalista Basc. Tot plegat té a veure amb la llei de l'esport, que previsiblement prosperarà aquesta tarda. Junts per Catalunya ja ha anunciat que votarà que no i, des del faristol de l'hemicicle, Pilar Calvo, diputada 'juntaire', ha acusat els jeltzales d'haver "vetat el somni de l'independentisme català" per no haver volgut signar una esmena de Junts i ERC que forçava la llei a no impedir "el dret d'existir de les nacionalitats històriques a l'esport internacional". D'aquesta manera, la normativa s'aprovarà amb l'esmena del PNB, acordada amb el PSOE, que permetrà que les seleccions basques de pilota basca i surf puguin tenir presència a les competicions internacionals. Ara bé, la llei només obre la porta en aquests casos concrets, però no facilitarà la participació d'altres seleccions autonòmiques a les federacions internacionals, sinó que ho hauran de fer representant Espanya.
Pilar Calvo ha iniciat la seva intervenció felicitant els nacionalistes bascos per aconseguir que Euskadi pugui competir internacionalment en pilota basca i surf. "Ningú us podia robar aquest primer moment, aquest primer pas", ha destacat. Tot seguit, Calvo ha arremès contra la formació liderada per Andoni Ortuzar: "És molt trist veure com heu utilitzat el reglament del Congrés per vetar el somni de l'independentisme català". La representant de Junts ha recordat que l'esmena que han presentat juntament amb ERC servia per "aprofitar aquesta oportunitat històrica" i ha criticat que aquesta "no s'ha pogut votar". D'aquesta manera, ha sentenciat Pilar Calvo, "les federacions catalanes, basques o gallegues seguiran sense poder ser membres de ple dret de les federacions internacionals de manera genèrica, i no com a una excepció".
Tot i que la diputada de Junts per Catalunya ha dit que la llei "potser" pot permetre que Catalunya competeixi internacionalment en rugbi, dards o bitlles, "nosaltres volíem que no només es permeti competir a escala mundial en esports amb arrelament històric i social dins de la comunitat, o a federacions autonòmiques que s'haguessin inscrit a la federació internacional abans que la federació espanyola". En aquest sentit, Calvo ha reflexionat sobre "l'arrelament històric": "Si és per arrelament històric, el futbol, per exemple, té més arrelament a Catalunya que a Madrid: el Barça, l'Espanyol o el Palamós són més antics que el Reial Madrid. O l'Athletic de Bilbao també és més antic que el Madrid". La diputada també ha recordat que el club culer té 44.000 socis més que l'entitat madrilenya: "Serveix això per tenir una selecció catalana de futbol? No". Per tot plegat, Pilar Calvo ha defensat que s'oposen a la llei perquè "el dret a existir de les seleccions catalanes és una línia vermella".
El PNB contraataca i acusa Junts de pretendre "dinamitar" l'acord dels bascos amb el PSOE
Per part del Partit Nacionalista Basc, poc després han publicat un comunicat amb un to molt crític contra Junts per Catalunya. Apunten al partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull per "pretendre dinamitar" l'acord que tenen amb els socialistes per l'oficialitat de les seleccions basques de surf i pilota basca. "La pretensió de Junts de tirar per terra l'acord assolit pel PNB es presenta, a més, a última hora de la tarda d'ahir sense comunicar-ho al Grup Basc, malgrat que Junts coneixia la importància política i l'excel·lent acollida social del pacte assolit", etziben. Els jeltzales defensen que si haguessin acceptat l'esmena transaccional de Junts i ERC, l'acord sobre l'oficialitat de les seleccions basques no hauria prosperat. Argüeixen, de tota manera, que ells "ni impedeixen ni veten res amb la decisió adoptada sobre la proposta de Junts".