El que hauria de ser un bany de masses pel ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha acabat en una esbroncada. L'acte de celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, a la ciutat de Còrdova, va començar amb mal peu. Quan el ministres va arribar amb el seu cotxe, va ser rebut entre xiulets i crits que reclamen la seva dimissió.
Per desgràcia per Marlaska no és la primera vegada que el ministre es troba en aquesta situació, segons recorda El Independiente. Fa uns mesos va ser rebut de la mateixa manera la ciutat de Valladolid. En aquell moment el motiu del descontentament dels assistents era l’apropament dels presos d’ETA a Euskadi.
Marlaska per la seva banda s'ha limitat a seguir el guió establert. S'ha focalitzat en la incorporació de les dones en el cos policial, perquè aquest sigui cada cop més igualitari. "Hem d'evolucionar perquè la Guàrdia Civil segueixi garantint la convivència", per al que ha anunciat una "potent oferta d'ocupació pública que permeti reforçar totes les plantilles i més inversió en innovació per aconseguir els millors mitjans". A més, també ha fet especial menció a la necessitat de facilitar l'accés de la Guàrdia Civil a la universitat.
A la defensiva amb Puigdemont
Si bé la intenció del ministre era pregonar sobre les millores que vol implantar al cos de la Guàrdia Civil no ha perdut l'oportunitat per carregar contra el president a l'exili, Carles Puigdemont. Marlaska durant l'acte va assegurar que "allò que decideixin els jutges italians serà correcte".
Malgrat aquestes declaracions aparentment moderades, el ministre d'Interior ha afegit que a ell no li agrada fer pronòstics i que "allò important és confiar en els diferents poders, en aquest cas al poder judicial italià, que és un poder judicial europeu", de manera que "aquí està l'entorn de l'ordre europea", ha remarcat.
Per la seva banda, Puigdemont ha sol·licitat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que li retorni la immunitat de forma cautelar amb l'objectiu d'evitar una nova detenció com la que es va produir a Sardenya. Aquest pas ja havia estat avançat pels advocats del president Puigdemont i el tràmit es va formalitzar el passat divendres.