Una gran majoria de la cambra catalana, formada pels tres partits independentistes, però també pel PSC i els comuns, han votat a favor de l'escola catalana i el seu model d'immersió lingüística, i han rebutjat destinar diners públics a les escoles que segreguen per sexe.
Així, s'ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC, PSC, Comuns i CUP, mentre que Cs i el PP hi han votat en contra i hi ha hagut l'abstenció del diputat del PSC i líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, que s'ha mostrat a favor de la immersió lingüística però en contra del rebuig a la segregació de nens per qüestió de sexe a les aules.
Els comuns han aconseguit en aquest punt —referent a l'escola— de la seva proposta de resolució un gran consens, que no els ha estat possible en altres parts de la resolució. La resta de punts, que han estat votats de forma separada, han rebut molts menys suports.
JxCat i ERC, votació diferenciada
La proposta dels comuns també feia una crida a la constitució d'un nou Govern efectiu que permetés acabar amb el 155 i feia una forta defensa de l'autogovern. Junts per Catalunya, però, s'ha abstingut en diversos punts perquè han considerat que no es feia prou al·lusió a qui va liquidar l'autogovern i també s'ha abstingut en un altre dels punts, que rebutjava donar poders a òrgans que no siguin els establerts, en una referència implícita a la proposta de crear un 'Espai Lliure de Brussel·les', format per un Consell de la República, presidit per Carles Puigdemont, i una Assemblea de Representants. ERC, en canvi, sí que hi ha votat a favor.
Per altra banda, JxCat i també ERC han rebutjat els punts de la proposta dels comuns on demanaven un "debat públic, obert i transparent davant la ciutadania que avaluï els diferents possibles escenaris de sortida del bloqueig". La CUP sí que hi ha votat a favor. Per altra banda, el PSC ha votat a favor de la majoria de punts, tot i que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va liquidar l'autogovern després de la proclamació de la independència.
Domènech adverteix sobre "autoboicots"
En la presentació de la resolució, el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha recordat la llarga història de l’autogovern català, per fer una crida als partits a recuperar-lo. “El país no pot esperar més”, ha defensat. Per això, ha fet una crida a abandonar els “debats legitimistes” i ha demanat recuperar el Govern per poder “avançar per construir un gran bloc social i democràtic, pels drets i les llibertats”. “Necessitem un nou començament”, ha dit.
En aquest sentit, i tot i criticar durament l’aplicació “il·legal” i “il·legítima” de l’article 155 de la Constitució, Domènech ha lamentat l’actual bloqueig parlamentari i institucional a causa de la falta d’acord per formar Govern.
El líder dels comuns ha valorat positivament que en els últims dies, des que es va fixar aquest ple del desbloqueig, els independentistes hagin avançat “quilòmetres” en els pactes, però ha criticat que s’aposti per fer president a Jordi Sànchez per la seva situació de presó preventiva. El líder dels comuns ha volgut deixar clar que l’expresident de l’ANC “té tot el dret” a ser president, però ha posat en dubte que aquesta sigui “la manera més ràpida per aconseguir l’autogovern” i ha advertit que pot acabar sent un “autoboicot".
“En moment incerteses hem de retornar als valors originaris de l’autogovern”, ha defensat el líder dels comuns, que també ha criticat implícitament la proposta de JxCat i ERC de crear un Consell de la República a Brussel·les o una assemblea d'electes. Domènech considera que la presidència de la Generalitat no és “fragmentable” i que no es poden crear altres institucions que pretenguin alienar-la. “S’està renunciant a Catalunya”, ha criticat.