"Ja tenim a Canet un nou circ mediàtic, la intoxicació continua", assegura l'exportaveu dels mestres perseguits i acusats d'adoctrinament a Sant Andreu de la Barca, Josep Lluís del Alcázar. L'institut El Palau, del municipi del Baix Llobregat, va ser el centre de la propaganda i l'ofensiva més aferrissada de l'espanyolisme contra l'escola catalana. L'octubre del 2017, els professors del centre educatiu de Sant Andreu de la Barca, van ser acusats d'adoctrinar els seus alumnes, l'endemà del referèndum de l'1 d'octubre.

Els mestres de l'infàmia

El coordinador de l'Associació Espanyola de la Guàrdia Civil a Catalunya i pare de dos alumnes del Centre, Bartolomé Barba, va cuinar el relat contra els professors junt amb la unitat fiscal que té el cos policial espanyol. Aquesta unitat fiscal va actuar d'ofici i va remetre els noms de nou professors a la Fiscalia d'odi i discriminació per unes suposades actituds adoctrinadores i que atiaven a l'odi contra la policia espanyola. De les aules a la televisió, així saltant-se el procediment intern del centre per resoldre conflictes. El fiscal Miguel Ángel Aguilar quan va rebre tota la informació es va dirigir al jutjat de Martorell, poble veí, i va presentar una denúncia contra els 9 professors d'El Palau. El fiscal afirmava en l'escrit que els docents eren coneixedors del clima de "menyspreu social" contra al Guàrdia Civil i de la "gran polarització" que afectava la societat per les "tensions independentistes", i els acusava d'humiliar els fills dels agents que estudien al centre. 

La campanya mediàtica contra els professors va ser duríssima. El periodista Javier Negre va publicar un article que assenyalava amb fotos i noms els 9 professors denunciats i els titllava de "mestres de la infàmia". Hores després, el llavors líder de Ciutadans, Albert Rivera, va fer unes descarnades incriminacions sobre els docents, donant per fet una sentència inculpatòria i adjuntant l'article de Negre, on deia: "Els professors separatistes que van assenyalar fills de guàrdies civils". Aquestes paraules van caure com una bomba al municipi del Baix Llobregat, la regidoria de Ciutadans l'ostentava la formació taronja. Dos dies més tard la façana de l'IES El Palau va aparèixer pintada amb els noms i cognoms dels professors titllant-los de nazis. Temps després, la delegació del govern espanyol va acollir una cimera presidida per l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido amb els guàrdies civils denunciants. Així convertint el cas d'un institut d'un municipi del Baix Llobregat en un afer d'Estat. 

Pintades a la façana de l'institut de Sant Andreu de la Barca.

Van atemorir a tot el professorat

Llavors es va iniciar "el circ mediàtic", com assegura l'exmestre del centre Josep Lluís. "Si jo tinc un problema amb el meu fill el que faig és arreglar-lo, no anar a un plató de televisió", assegura el portaveu del sindicat de docents USTEC, Ramón Font. No obstant això, Telecinco i Antena 3 van instal·lar-se a les portes del centre educatiu des d'on el denunciat, Bartolomé Barba, desbarrava sobre el model de l'escola catalana i assegurava que els seus fills havien estat assenyalats per ser fills d'un guàrdia civil. Un exalumne de 4t d'ESO assegura que "en la televisió sortia el pare de la nostra companya dient falsedats, parlava en nom de la seva filla i jo sabia que tot allò no havia passat". 

La tensió dins del centre va escalar a nivells mai vistos i alguns alumnes, davant de la por del professorat a ser també perseguits judicialment, van exhibir banderes espanyoles durant les classes. I inclús, van enganxar multitud de banderes espanyoles a les taquilles o entraven al centre reproduint a tot drap l'himne espanyol. "Hi havia nens que després de la denúncia van començar a dur banderes espanyoles a classe i els professors no gosaven dir res per por", lamenta l'Ainhoa, exalumne present llavors a classe. El cas va comportar que una trentena de professors demanessin el trasllat a un altre centre. Entre ells, vuit dels nou professors perseguits per un suposat adoctrinament. "Van atemorir a tot el professorat, ja ningú volia donar-nos classe", exposa Irene, exalumne de l'institut.

Bartolomé Barba en directe a Antena 3

Va ser un malentès

El centre educatiu a poc a poc va anar deixant de ser el centre de tots els focus i un any després, el 2019, el jutjat d'instrucció número 7 de Martorell va ordenar l'arxivament  perquè no hi havia suficients indicis per mantenir les causes obertes per delictes d'odi i contra la integritat moral. Tot i això, vuit dels nou docents encara estan immersos en processos judicials i la majoria han acabat marxant del centre. Ara, quatre anys després, el regidor de Ciutadans del municipi on el seu líder va assenyalar els mestres, Xavier Pla, assegura que tot allò "va ser un malentès" i que "no va haver-hi adoctrinament". Cal recordar que Pla ja era regidor el 2017 i la cartera d'educació ja estava en mans de Ciutadans. Per més sorpresa, el regidor argumenta que "va ser un cas puntual en un moment del context històric que vam viure" i que la situació va conduir a "magnificar-ho".

També diu que va obrir un espai de diàleg entre pares denunciants i professors, i que d'aquesta manera va solucionar el conflicte. L'exportaveu dels docents d'El Palau lamenta que les declaracions de Pla arribin ara i ha adreçat una carta al regidor Xavier Pla, on li retreu que no hagués fet aquestes declaracions llavors: "Hauria ajudat, com a mínim, a millorar la situació, i possiblement a obrir aquest espai que ell diu que va haver-hi, i que no va haver-hi; de buscar una solució d'un malentès que pogués haver passat". De fet, l'exlíder del Síndic de Greuges Rafael Ribó va voler mediar entre les dues parts, guàrdia civil i professorat, i va ser durament atacat per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, qui va acusar el Síndic de no creure a les famílies. 

Ja tenim a Canet un nou Palau

Tot i això, Ciutadans no atura l'ofensiva contra el model educatiu de l'escola catalana. La formació taronja va registrar aquest nou de desembre un escrit al Defensor del Poble en el qual demana instar el Govern a complir la sentència del Suprem que fixa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. I va emprendre, de nou, un discurs agressiu, com el que a Sant Andreu de la Barca ja es va viure. L'exprofessor del centre del Baix Llobregat assegura que "ja tenim a l'escola de Canet de Mar un nou Palau, amb tot el circ mediàtic en marxa", per la sentència del 25% de les classes en castellà que, entre d'altres, defensa Ciutadans. L'exportaveu assegura en una carta oberta que “la croada” contra l’escola catalana "és part de l’ADN” de Ciutadans. "Van usar l’A por ellos i van difamar els mestres" provocant així “assetjament i pintades” a les parets de l’institut, explica. Els fets que està patint l'escola Turó del Drac de Canet, són calcats als que va viure l'IES El Palau: assenyalament públic, mediàtic i pintades a les façanes.

Pintades a la façana de l'escola de Canet de Mar.

"Va ser clar la instrumentalització del malentès, dins d'un objectiu polític que és qüestionar l'escola catalana", declara l'exportaveu dels mestres de Sant Andreu de la Barca. "Es van servir del Palau, com ara s'estan servint de Canet i demà, pot ser d'un altre", lamenta l'exprofessor.

 

Imatge principal de l'escola del Turó del Drac. ACN