Les 11 escoles catalanes que diferencien els alumnes per sexe han guanyat al Departament d’Educació el primer torcebraç judicial per la renovació dels concerts educatius. Una resolució del jutjat Contenciós Administratiu 15 de Barcelona atorga a aquestes escoles una mesura cautelar que paralitza un requeriment del 3 de març, on Educació els demanava “documentació addicional” per a concedir-los la renovació del concert. Educació disposa ara de 15 dies per contestar la decisió.
La cautelar no és una decisió definitiva però preanuncia l’actitud del jutge sobre el cas. En la pràctica, la interlocutòria ve a dir al departament del conseller Josep Bargalló (a la foto) que no és legítim el principal motiu per denegar el concert als centres afectats. “Estem convençuts que, a la llum d’aquesta interlocutòria judicial, el Departament renovarà per sis anys els concerts de la primària de les escoles diferenciades de Catalunya”, diu en una carta a les famílies dels alumnes la Institució Familiar d’Educació (IFE), que aplega aquests centres educatius.
Drets fonamentals
La interlocutòria atorga la mesura cautelar corresponent a les quatre peticions formulades per Institució Familiar d’Educació. Obliga al Departament “a que es respectin els drets fonamentals en el procés d’elecció de centre de tots aquells pares i mares que desitgen matricular els seus fills i filles en centres diferenciats”, segons l’esmentada carta.
També requereix a Educació “que no emeti comunicats públics o faci declaracions als mitjans de comunicació instant a les famílies a canviar d’escola per gaudir del concert”; que “no es perjudiqui a les escoles diferenciades en el normal desenvolupament del procés de matriculació”, i que “s’abstingui de donar cap eficàcia al requeriment del 3 de març, on es demanava documentació addicional per concedir la renovació del concert”.
Per a IFE, “una vegada més, els tribunals han ratificat la plena legalitat de l’educació diferenciada i el dret de les nostres escoles a rebre finançament públic com qualsevol altre centre educatiu”.
"Cansament de les famílies"
El president de la patronal Fapel, Josep Manuel Prats, ha lamentat "el cansament de les famílies de l’escola concertada, i en particular de la diferenciada, per les dificultats que sovint pateixen a l'hora de triar en condicions d'igualtat l'escola dels seus fills i filles". "Els centres d'iniciativa social",afegeix. "donen, de fa dècades, un servei respectuós amb tota la normativa vigent i amb la qualitat que Catalunya mereix".
Educació va raonar la denegació del concert perquè les escoles afectades no havien justificat “les mesures que prenen per evitar la desigualtat” i "les raons pedagògiques en què fonamenten l'elecció del model d'educació diferenciada per sexes”. La resolució provisional del Departament, del 15 de maig, donava per fet que les escoles que opten per aquest model pedagògic quedarien fora del sistema de concerts el curs 2021-22, encara que els hi prorrogava per un any “per tal d'evitar a les famílies [un] greu perjudici”. A la resta de centres se’ls han renovat els concerts per sis anys, com és habitual.
Les escoles afectades van assegurar llavors que, malgrat que se’ls va desconnectar del sistema informàtic del Departament i tot i la declaració d’estat d’alarma, que va congelar els terminis administratius, van entregar la documentació física en el termini previst i que Educació la va “ignorar”. A més, Educació havia renovat sense problema els concerts per a les aules de secundària d’aquests centres.
Les quatre patronals de l'escola concertada han demanat a Educació que rectifiqui. La resolució (pdf) “no respecta la normativa vigent”, segons les patronals, que representen més d’un terç dels alumnes del sistema educatiu català.