Les picabaralles entre les diferents estratègies de l'independentisme han tacat aquest dissabte l'acte organitzat a Barcelona per reivindicar el cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. En el marc de la crisi oberta entre els socis del Govern de la Generalitat, que han propiciat la destitució del vicepresident Jordi Puigneró per part de Pere Aragonès i la possible sortida de Junts de l'executiu, i només tres setmanes després de la manifestació de la Diada en què la plana major d'ERC va decidir absentar-se, els principals partits i entitats de l'independentisme han volgut recuperar la unitat. L'acte pretenia demostrar la transversalitat i el benestar entre les forces, malgrat la divergència d'estratègies. Però finalment només s'ha acabat constant la distància que separa els milers de persones que s'han concentrat davant l'Arc de Triomf en defensa de la vigència de l'1-O i un lideratge polític que, segons el carrer, l'ha abandonat.
🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora a Barcelona
La primera demostració s'ha fet ja al principi de l'acte, quan s'ha recordat que la repressió de l'Estat ha provocat, entre altres conseqüències, que hi hagi cinc persones exiliades que no poden ser presencialment a Barcelona. Els noms de Lluís Puig, Clara Ponsatí i Toni Comín, de l'espai de Junts, han rebut aplaudiments de suport. Aquests només s'han multiplicat contundentment amb el nom de Carles Puigdemont, que ha provocat una pluja d'elogis i crits recordant la seva condició de president. Només una de les personalitats exiliades ha estat criticada: el nom de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha provocat una forta escridassada que ha aconseguit silenciar qualsevol aplaudiment entre el públic.
L'espai dels republicans tampoc ha pogut evitar rebre, uns instants després, quan la dirigent d'ERC, Carme Forcadell ha pujat a l'escenari. Malgrat el seu passat com a presidenta del Parlament quan va fer-se el referèndum de l'1 d'octubre, el seu pas previ al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana i el fet d'haver assistit a la manifestació de la Diada, la republicana no ha pogut evitar que els crits i els xiulets s'hagin imposat als aplaudiments. Durant el seu parlament ja s'han sentit missatges de "Traïdora" i "Fora" i entre el públic, i només algun que la recordava com a "Presidenta". Forcadell ha empès el seu discurs malgrat els retrets d'entre els assistents, que s'han intensificat quan ha demanat "una estratègia comuna" entre tots els partits perquè "la transversalitat enforteix". "Deixem de barallar-nos", ha demanat entre xiulets. La republicana ha acabat abandonant l'escenari visiblement resignada per la recepció del públic, no sense abans referir-s'hi: "Molts de vosaltres esteu enfadats, decebuts i desil·lusionats. Ho entenc i ho comparteixo".
Les intervencions de les principals entitats de l'independentisme també han evidenciat la distància entre les seves estratègies i el clam dels manifestants independentistes. Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència han rebut també una forta escridassada quan han apostat per la unitat de l'independentisme. La crida de Xavier Antich a favor de "seure i parlar per superar la dinàmica negativa actual", així com el seu avís que "no hi ha alternativa a posar-nos d'acord" ha estat fortament xiulada. El president d'Òmnium fins i tot s'ha vist obligat a tallar el seu discurs durant uns instants llargs enfront la reprovació dels assistents. I Jordi Gaseni ha constat, similarment, el rebuig general que ha provocat la seva aposta perquè l'executiu d'ERC i Junts intenti refer les seves diferències. "Necessitem un Govern fort, necessitem ser-hi tots i totes", ha dit el president de l'AMI, tapat per la cridòria generalitzada que demanava la dimissió del Govern.
Carles Puigdemont i l'ANC reben tot l'escalf
Una de les poques figures que ha aconseguit escapar sense generar crítiques entre els assistents ha estat Carles Puigdemont. De fet, el president a l'exili, que ha intervingut en directe de forma telemàtica, ha estat acollit enèrgicament per un públic que, durant llargues estones, s'ha quedat en silenci escoltant les seves paraules. Una tranquil·litat que s'ha trencat després de diversos missatges de Puigdemont, com ara el seu "immens agraïment" a la ciutadania que va fer possible l'1-O, la seva advertència perquè aquells "il·lusos enterradors" perdin l'esperança que el poble s'oblidi de la independència, i la seva defensa que "no cal tornar a fer" cap referèndum perquè el de 2017 encara és vàlid, en contraposició amb la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Fins i tot ha estat ben rebut el seu reclam per la unitat de l'independentisme: "L'única taula a la qual ens hem d'encadenar és la taula de diàleg entre els germans de Junts, ERC, la CUP, Òmnium i l'Assemblea". A diferència de la resta d'oradors que s'han expressat en aquesta línia, Puigdemont ha estat aplaudit.
L'Assemblea Nacional Catalana també ha estat rebuda amb els braços oberts. En la seva intervenció, Dolors Feliu ha vist com la seva estratègia, marcada per la voluntat d'aparcar el diàleg amb l'Estat i iniciar un nou embat a curt termini, ha estat fortament aplaudida. La seva crítica contra "l'immobilisme" dels partits ha rebut l'escalf del públic, com també el seu reclam per "obrir nous camins". Així, la presidenta de l'entitat ha recuperat l'amenaça d'un avançament electoral i una llista cívica si el Govern no compleix el mandat independentista.