L’escriptora Margarida Aritzeta ha presentat aquest divendres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una petició d’indult total per a l’expresidenta del Parlament Laura Borràs. Aquesta cort va condemnar la juntaire a quatre anys i mig de presó per prevaricació i falsedat en document oficial en l'adjudicació de contractes, mentre estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) com a directora. La sol·licitud d’Aritzeta, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2019 i va ser degana de la ILC entre 2019 i 2022, se suma a la demanda del TSJC, el qual també ha demanat l'indult per a Borràs, però en aquest cas parcial.

El tribunal haurà d’enviar ara la petició al govern espanyol, que és qui haurà de decidir. D’aquesta manera l’executiu socialista tindrà sobre la taula dues peticions, la de l’escriptora, que és total, i la del mateix TSJC, que és parcial. A l’espera de la resposta de l’executiu de Pedro Sánchez, l’òrgan judicial català ha suspès l’ingrés a presó de l’expresidenta del Parlament. En la sentència condemnatòria del 2023, el tribunal, presidit per Jesús María Barrientos, ja recollia la seva proposta de demanar que es perdoni a Borràs fins a dos anys de presó per tal que no entri en un centre penitenciari. Als altres dos condemnats també els va suspendre les penes de presó.

L'escriptora Margarida Aritzeta / Viquipèdia
L'escriptora Margarida Aritzeta / Viquipèdia

Borràs va anar el passat 4 d’abril al Palau de Justícia perquè el TSJC li comuniqués l'execució de la seva condemna pel cas de la ILC. En concret, el tribunal li va traslladar que començava a comptar el rellotge de la seva inhabilitació a càrrec públic i que no es podia presentar en una llista electoral durant 13 anys, a més de pagar una multa de 36.000 euros. Borràs va fer aquest tràmit acompanyada dels seus advocats, Gonzalo Boye i Jordi Cabré. Tanmateix, la seva plaça de funcionària pública no ha estat mai en perill i, actualment, Borràs és professora a la Universitat de Barcelona.

A banda de Borràs, la resolució del TSJC també incloïa la suspensió durant un període de quatre anys la pena de presó de dos anys imposada a Isaías Herrero per delicte continuat de falsedat en document oficial i com a autor d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil, “amb la condició de no cometre nous delictes durant el termini de la suspensió i de realitzar 146 dies de treballs en benefici de la comunitat”. Igualment, es va suspendre durant tres anys la pena de presó d'1 any i 2 mesos imposada a l'empresari Andreu Pujol, el tercer dels condemnats pels mateixos delictes, amb la condició de no cometre nous delictes durant el termini de la suspensió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!