Més d'un centenar d'escriptors i periodistes han firmat un manifest en el qual recorden que "ningú no hauria de ser condemnat penalment per tuitejar o cantar una cosa desagradable o escandalosa" i sol·liciten la llibertat per al raper Pablo Hasél.

En un comunicat de premsa Almudena Grandes, Jordí Évole, Rosa María Calaf, Juan José Millás, Manuel Rivas, Maruja Torres o Ignacio Ramonet, representants de les revistes d'humor Mongolia i Jueves, la Unió de Periodistes Valencians, així com guionistes i il·lustradors sol·liciten la llibertat de Hasél, condemnat a 9 mesos de presó per injúries a la monarquia i enaltiment del terrorisme.

"Rapejar no és delicte"

Els signants assenyalen que "rapejar no és delicte, encara que no t'agradin les lletres de qui rapeja" i afegeixen que "com han recordat aquests dies diverses organitzacions defensores dels drets humans, ningú no hauria de ser condemnat penalment per tuitejar o cantar quelcom desagradable o escandalós".

Pablo Hasél interpreta un dels seus temes en un acte a la Universitat de Lleida / ACN

Denuncien que "el nostre país és un dels que més artistes ha represaliat en els últims anys pel contingut de les seves cançons".

L'empresonament de Pablo Hasél, segons els signants, "ens fa més vulnerables a totes les persones que necessitem la llibertat d'expressió per exercir el nostre ofici". És precís que s'elimini la criminalització de la crítica a les institucions, perquè "viola la llibertat d'expressió", asseveren.

"Llibertat d'expressió, ideològica i artística"

Els signants mostren el seu suport a Hasél, exigeixen la seva llibertat i demanen que com més aviat millor "s'eliminin del Codi Penal aquest tipus de delictes que no fan sinó retallar el dret de llibertat d'expressió, ideològica i artística".

Pablo Hasél va ser condemnat a nou mesos de presó, sis anys d'inhabilitació i a gairebé 30.000 euros de multa per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona i contra les institucions de l'Estat.

Aquest divendres venç el termini de deu dies que el tribunal va donar a Hasél per entrar voluntàriament a presó, una cosa que el raper lleidatà ha reiterat que no farà, en aquest cas la Sala hauria de dictar una ordre de detenció contra ell.

La pena per a Hasél, ratificada pel Tribunal Suprem, se suma a anteriors condemnes al raper, com la imposada el 2014 també per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme a causa d'algunes lletres de les seves cançons sobre els Grapo, ETA o Terra Lliure, si bé aquesta pena va ser llavors suspesa pel tribunal.

Foto principal: El raper Pablo Hasél en un acte per donar-li suport a la Universitat de Lleida / EFE