El raper Pablo Hasél suma diferents condemnes, però la que l'ha portat a la presó han estat uns tuits contra la monarquia. Ara bé, els precedents ja van condicionar-lo i tot es remunta a l'any 2010 per la lletra de la cançó 'Esclavitud consentida', encara a dia d'avui, disponible a través de la plataforma Youtube. L'abril del 2014, l'Audiència Nacional va condemnar el lleidetà a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme acollint-se a l'article 578 del Codi Penal.
Contra la monarquia, el Vaticà i els intel·lectuals "de pacotilla"
Les estrofes per les que va ser condemnat són aquestes: "Es mereix que exploti el cotxe de Patxi López!"; "És un error no escoltar el que canto, com Terra Lliure deixant viu Losantos"; "Els Grapo eren defensa pròpia davant l'imperialisme i el seu crim"; "Els que manegen els fils mereixen mil quilos d'amonal"; "Penso en bales a clatells de jutges nazis que arribin".
També n'hi havia d'altres contra la monarquia com: "A la meva escola pública hi havia violència i no era etarra, sinó retrats de la monarquia sobre la pissarra". O dirigits a estaments socials i actors d'influència al poder: "Intel·lectuals 'de pacotilla' callen com a putes davant la brutalitat del capital i la seva fàbrica d'incultes" i "El Vaticà acaba sent pitjor que els faraons, com a mínim condemnaven els pedòfils".
Però la justícia no el va acabar condemnant. L'Audiència Nacional va suspendre l'execució de la sentència i la Fiscalia no s'hi va oposar perquè considerava que Hasél complia amb els requisits de poder-se beneficiar del lliure compliment, no se superaven els dos anys i quan es va revisar, el setembre del 2019, es va comprovar que no tenia antecedents penals. Ara bé, sí va ser un avís al que li podria venir si seguia per aquest camí: "Es procedirà, sense tràmit, a executar la pena en el moment imposada", advertia el jutge.
Els tuits de la presó
Abans de revisar la primera, ja en tenia oberta una altra en vies de ser tramitada. El març del 2018, l'Audiència Nacional el tornen a condemnar per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona, les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat i una multa de 24.300 euros inclosa. Posteriorment, els fets passen al Tribunal Suprem que li rebaixen la pena de presó a nou mesos i un dia perquè molts dels seus escrits es referien a bandes terroristes, ETA i Grapo, que ja no estaven en actiu. És per aquesta raó que avui, Hasél, està a la presó.
La sentència conclou que el fet que el Rei sigui una figura neutral no l'obliga a "acceptar l'emissió pública d'injúries i calúmnies abocades amb publicitat amb un ampli públic que pugui visualitzar-les". Per això, es van considerar un "atac personal i directe" als Borbons "d'una forma despietada". I en comptes de veure llibertat d'expressió, conclouen que només són atacs i odi.
El Rei, ISIS i la infanta Cristina
Canvia la música per les xarxes socials i les acusacions es basen en una seixantena de tuits recollits durant quatre anys. Alguns d'aquests són: "La família reial són uns paràsits", "La monarquia té negocis criminals com el tràfic d'armes a l'Aràbia Saudita", "La monarquia viu a tot luxe a costa de l'explotació i misèria dels altres", "El mafiós del Borbó de festa amb la monarquia saudita, entre els que financen l'ISIS queda tot", "A la presó van els pobres i no la infanta Cristina, però mig país li desitja la guillotina", "La Guàrdia Civil, com el tribunal europeu ha dit, ha torturat", "Mates un policia? Et busquen fins a sota les pedres. Assassina la policia? Ni s'investiga", "Criden banda criminal a grafiters i no a la monarquia. Quin estat demencial" o "Deixin anar a la família reial sense escortes pels nostres carrers".
El Suprem, que va confirmar la postura de l'Audiència Nacional, va subratllar que, a banda dels tuits, també havia inclòs vídeos que incitaven a la violència, amb comentaris vexatoris en un perfil que sumava 54.000 seguidors on apareixien en 1.915 tuits paraules GRAPO, monarquia, Borbó, Rei, ETA, terrorisme, bomba, Policia i Guàrdia Civil. A més, veia un risc real que algun dels seus seguidors intentés repetir un acte violent perquè els missatges "contenen una incitació a la seva reiteració".
Altres condemnes
Hasél acumula altres condemnes però que no han acabat amb la presó. L'any passat, el Jutjat penal número 1 de Lleida, el va condemnar a sis mesos de presó per agredir un periodista de TV3 en una roda de premsa al rectorat la Universitat de Lleida. El jutge va considerar provat que Hasél va empènyer, insultar i ruixar amb un líquid de neteja al periodista. A més de la pena de presó, el va obligar a indemnitzar-lo amb 12.150 euros. La condemna encara no és ferma i ha estat recorreguda.
L'any 2017 també va ser condemnat per un delicte lleu d'ofensa a l'exalcalde de Lleida, Àngel Ros. El 2018, va ser condemnat per violació de seu al Banc Central de Lleida que van acabar amb penes de multa i, el 2020, va rebre una altra de 2 anys i mig de presó per agressió a un testimoni en un judici, que està recorreguda. Totes elles, sumen tres anys de presó.