El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat aquest dimecres que no hi ha "cap problema" amb què la Generalitat pugui gestionar l'ingrés mínim vital, però ha advertit que "hi haurà condicions".
En la seva participació a l'acte telemàtic 'L'avaluació de les polítiques públiques' del PSC, el ministre ha dit que estan "encantats" amb què es gestioni aquesta nova prestació des de la Generalitat "si col·labora amb els ajuntaments, cosa que no ha fet massa fins ara" però que hi haurà "condicions", tenint en compte que "els diners els posa l'Estat". A més, ha considerat que la Generalitat no ha gestionat bé la Renda Garantida de Ciutadania, que "ni de lluny ha complert els seus objectius".
Estamos encantados que el @govern, sobretodo si trabaja al lado de los ayuntamientos, sea quien gestione el IMV, pero se debe gestionar bien para garantizar un mínimo de protección estatal, por ello hay condiciones, porque el dinero sale de los PGE @joseluisescriva pic.twitter.com/5780Y9FrSI
— Socialistes (PSC) /❤ (@socialistes_cat) July 29, 2020
Escrivá s'ha pronunciat així després que aquest dimecres el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, hagi explicat que la Generalitat presentarà un recurs d'inconstitucionalitat a l'ingrés mínim vital del govern espanyol per evitar una gestió com la dels ERTO. El cap del Departament ha afirmat que tenen "base jurídica" per presentar el recurs i ha recordat que la competència de la gestió d'aquestes prestacions recau sobre la Generalitat.
"Pequen de supèrbia"
El ministre ha dit que és partidari de gestionar com més a prop dels beneficiaris millor les prestacions i ha reivindicat la "cogovernança", amb l'aspiració de funcionar més "com un estat federal". De fet, ha admès que en alguns òrgans de l'Estat, com les sectorials, es treballa de manera "deficient": "De vegades pequen de supèrbia i d'unilateralisme", ha reblat Escrivá, que ha posat com a exemple el consell de política fiscal i financera, la governança de la qual veu com a "molt millorable".
Escrivá ha remarcat que caldrà que les autonomies -i també els ajuntaments- siguin eficaces en la gestió d'aquest ingrés mínim vital. El ministre ha posat com a exemple que a la Seguretat Social es reconeix la pensió per jubilació amb una mitjana de 13 dies i que en un mes ja s'està cobrant; mentre que, ha apuntat, una pensió retributiva, gestionada des de Catalunya, tarda 130 dies en ser reconeguda. "No hauria de ser així", ha retret Escrivá, que creu que el problema és que no tenen els "incentius" per ser ràpids.