A vegades hi ha gent que es posa pals a les seves pròpies rodes i això és el que ha fet una presentadora del canal de televisió de les Illes Balears IB3. La televisió oferia aquest dimecres un programa especial a Eivissa amb motiu del 25è aniversari de la declaració d'Eivissa com a ciutat patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO, i la conductora, Àngela Alfaro, va donar en directe una lliçó del que no s'ha de fer si es vol preservar el català i si es vol que a les televisions es parli aquesta llengua.
Un esforç per parlar català
IB3 ha oferit aquest dimecres en directe un exemple. Concretament un exemple del que no s'ha de fer mai quan algú fa l'esforç de parlar en la llengua pròpia de les Balears. Durant l'emissió del programa, la presentadora conversava amb el relacions públiques Carlos Martorell qui explicava, en un català fluid per una persona que no l'ha parlat tota la vida, com va ser la seva arribada a Eivissa els anys seixanta. De cop i volta, Alfaro talla el convidat i li diu: "podem parlar en castellà".
El convidat, que seguia parlant, fa cara de sorprès i en veure que no tenia més opció, segueix en castellà. La periodista repeteix la idea: "podemos hablar en castellano y así nos damos más prisa...". La justificació? "en televisió el temps és limitadíssim". L'entrevista acaba amb el convidat acomiadant-se en català.
El català a les Illes Balears
Malauradament, sovint les plataformes en defensa del català i les xarxes socials, denuncien casos en què s'ha menyspreat la llengua catalana sense motiu, com per exemple, el cas de l'escriptora i intèrpret musical Maria Escalas que va denunciar fa uns mesos un cas de discriminació lingüística que va viure en anar a comprar a una fleca a Sa Ràpita de Campos (Mallorca). A través de les xarxes socials, Escalas va narrar com en demanar "tres ensaïmades", la treballadora que l'estava atenent va afirmar que no l'entenia i li va exigir que li parlés en castellà. La treballadora no estava sola, l'amo de local, present, s'hi va afegir i va retreure a Escalas: "¿Qué pone en tu DNI?".
Aquest és només un exemple que, podria justificar l'"error" del PP fa només una setmana quan va votar eliminar el català de l'educació i la funció pública de les Balears. Els populars asseguren que es tractava d'un error i van demanar repetir la votació, però Vox s'hi va oposar.