L'endemà que el Congrés aprovés amb el suport de tots els grups menysVox que sigui el Defensor del Poble, el socialista Ángel Gabilondo, qui lideri les investigacions sobre els abusos de l'Església catòlica espanyola, la conferència episcopal de l'Estat ha reconegut 506 víctimes més, que han denunciat la seva situació en els últims dos anys. Avui han confirmat que no participaran directament de la comissió d'investigació i, com ja havien avançat, serà el bufet Cremades & Calvo-Sotelo qui lideri les relacions amb les víctimes i els poders públics. Ho ha anunciat el portaveu de la institució, Luis Argüello, que ha assenyalat que encara que rebutgen participar-hi, la iniciativa que s'ha aprovat en les últimes hores és "més respectuosa" amb les víctimes dels seus abusos que la que plantejaven Unidas Podemos, ERC i EH Bildu, que van acabar votant a favor de la proposició no de llei del PSOE i PNB. Aquesta també va comptar amb el suport del PP tot i que havien rebutjat aquesta proposta, ja que no volien que se centrés únicament en els abusos en institucions religioses.
D'aquesta manera, els bisbes han declinat, en principi, participar de manera directa en la comissió d'investigació: "Hem de conèixer la proposta real que ens vulguin fer". "Creiem que és important que es respecti l'ordenament jurídic, però si se'ns demana una col·laboració explícita, ho valorarem", ha remarcat Argüello. En aquest sentit, ha volgut deixar ben clar que l'Església no és una administració pública i per tant, s'escapa d'aquest control del Defensor del Poble. Ara bé, encara que no es vulguin implicar directament en aquesta comissió, han recordat que la "col·laboració de la institució en la investigació dels casos està fora de dubte": "Volem que brilli la veritat", ha emfatitzat, recordant que un dels seus objectius és "apartar les persones que quedi demostrat que són indignes".
Procés de formació
Sobre aquestes 506 noves víctimes, el portaveu dels bisbes ha explicat que les 202 oficines que tenen repartides arreu del territori espanyol perquè les víctimes puguin denunciar els abusos, "ens han permès conèixer de prop el drama de 506 persones als que volem oferir reconeixement i reparació". Argüello ha detallat que alguns d'aquests casos ja els coneixien i havien tingut un recorregut en l'àmbit civil i canònic, d'altres s'han denunciat recentment a les oficines o mitjans de comunicació, i 103 corresponen a víctimes que ja han mort. En aquests casos, des de la Conferència Episcopal han volgut aclarir que els investigaran "independentment de si han prescrit o si les víctimes han mort". Cal tenir en compte que aquesta xifra duplica les 202 que van reconèixer fa un any, la primera vegada que va posar xifres a aquesta problemàtica després de molts anys d'exigències.
Segons ha detallat el representant dels bisbes, la idea és investigar a capellans, presbiteris, religiosos ordenats, altres que encara no ho han estat, "germans" o laics que treballin en el si de l'Església: "Tots els que hagin estat denunciats". A més, ha remarcat que des de la institució s'està fent un "procés de formació" per evitar que els abusos es tornin a repetir i evitar que "desenes de milers de persones que entreguen la seva vida a l'activitat educativa, missionaria o catequètica estiguin permanentment sota sospita i no es pugui dir que som un lloc insegur per nens, adolescents o joves".
Malestar pels béns immatriculats
Sobre la reunió entre Félix Bolaños i Joan Josep Omella, president de la Conferència, el portaveu ha explicat que Bolaños els va informar de l'acord per la comissió d'investigació, mentre que el bisbe de Barcelona li va traslladar el seu malestar amb la manera en què es va gestionar la reunió amb Pedro Sánchez sobre els béns immatriculats: "Ens va molestar la manera en què el govern espanyol va gestionar mediàticament la reunió. Oferim col·laboració, però des de les dues parts", ha advertit Argüello.