Les crítiques a la resposta que la justícia espanyola va donar al procés o els retrets a l’actuació dels cossos policials són alguns dels punts de la proposta de llei d’amnistia de Sumar que han despertat més recels al PSOE, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts d'aquesta negociació. Els socialistes, que ja han traslladat a la formació de Yolanda Díaz les seves discrepàncies, adverteixen també que algunes de les afirmacions que conté la proposta poden comportar un qüestionament de les institucions de l’Estat, una situació que els negociadors del PSOE volen evitar.
El text de Sumar, que s'ha conegut aquest matí del divendres i que dimarts Yolanda Díaz presentarà a Barcelona, proposa exonerar totes les actuacions denunciades en el marc del procés, des de la 1 de gener de 2013 fins a l'actualitat, la qual cosa inclou tant la consulta del 9-N del 2014 com tots els fets que tenen a veure amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i la declaració d'independència aprovada aquell mateix mes pel Parlament de Catalunya.
Actuació judicial
En la seva resposta, el PSOE ha mostrat els recels davant les crítiques que apareixen al text dirigides a la resposta judicial davant el procés sobiranista. La formació de Yolanda Díaz parla de “política criminal penalitzadora del moviment independentista” i retreu que es van retorçar els tipus penals “per castigar com a il·legítimes no tant les conductes com les mateixes idees”.
Tampoc ha agradat que es critiqui l’actuació de la Fiscalia General de l’Estat ni les expressions que es dediquen als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat. En concret, el text de Sumar assegura que “hi va haver actuacions policials absolutament desproporcionades”, a més de xifrar en més d’un miler les víctimes de la violència policial.
Deslegitima la resposta de l'Estat
Els negociadors socialistes consideren que amb aquestes valoracions es dona la raó als independentistes, atès que es deslegitima la resposta de l’Estat. I aquí apareix un dels principals temors del PSOE, en el sentit que l’amnistia es plantegi com un examen a les actuacions judicials més que no pas com un mitjà per superar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat.
A més, els socialistes alerten del fet que si l’amnistia recull una crítica a l’actuació de la justícia, aquesta pot respondre bloquejant la seva aplicació, atès que seran els jutges els qui hauran d’aplicar-la cas per cas.
Intencionalitat política
Tampoc ha agradat als negociadors del PSOE que la proposta de Sumar reculli fragments de la proposició de llei d'amnistia que van registrar el 2021 els partits independentistes al Congrés dels diputats, ni que es faci referència a “delictes d’intencionalitat política”, la qual cosa consideren que pot comportar el desprestigi de les institucions espanyoles i, per tant, comprometre la validació de la norma, que amb absoluta seguretat serà sotmesa a l’examen del Tribunal Constitucional.
A més, des d’un punt de vista més tècnic, el PSOE adverteix que el fet que el text de Sumar inclogui un llistat de causes a les quals s’aplica l’amnistia, la converteix en un indult general, la qual cosa està expressament prohibit a la Constitució. Un altre motiu de rebuig és que la proposta de Sumar arribi fins a l'entrada en vigor de la llei, una situació que provocaria, segons els socialistes un mena de "carta blanca per a cometre delictes" des que es conegui el text, un cop s'hagi pactat en les properes setmanes, fins a la seva entrada en vigor.