Només el temps dirà si Vox corre la mateixa sort que Ciutadans: de semblar que es menjaria el món (bé, Espanya) a esdevenir residual en gairebé tots els llocs on es presenten. I és que tot i que actualment el partit de Santiago Abascal és la tercera força al Congrés, ja comença a veure com crítics i dissidents s'escapen per organitzar-se en una nova organització: España Suma.
El seu president a Catalunya, on s'acaba de constituir, és Jesús Rodríguez Pachón, excoordinador de Vox a Terrassa, que va ser destituït per la direcció del partit el passat mes d'abril. En declaracions a ElNacional.cat, Rodríguez Pachón ha denunciat que el partit funciona "de manera despòtica" i ha rebutjat la deriva de "confrontació" i "provocació" que ha pres la formació.
Amb ell són diversos els dirigents de Vox a Catalunya que han abandonat el partit i que, en alguns casos, s'han sumat a aquest nou projecte. Alguns són Alfonso Paniagua, excoordinador de Vox a Barberà del Vallès que ara és vicepresident de España Suma; Juan José de la Rosa, excoordinador de Vox al Vallès Oriental, José María Torrente, de Rubí, i militants de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts o el barri barceloní de Sant Martí.
I és que el president d'España Suma a Catalunya ha assegurat que ni ell ni els que han marxat no són "extremistes" i, en aquest sentit, ha carregat contra l'aproximació que Vox ha fet amb grups neonazis com Democracia Nacional o España 2000, als que titlla de "sectors marginats" que són "perillosos".
Un més en la batalla de la dreta
Segons ha explicat a aquest diari Rodríguez Pachón, està previst que España Suma es presenti oficialment en un acte a Madrid el proper mes d'octubre. "Buscarem el vot desencantat del PSOE, el PP i Ciutadans. El de tots aquells que tenen un sentit no nacionalista", apunta pel que fa a l'electorat català.
¡Ya estamos aquí!
— España Suma Barcelona (@essumaBarcelona) July 18, 2021
En tierras catalanas y por ello muy españolas.
Con propuestas en positivo y sin engañar a nadie.
Contundentes pero sin estridencias ni provocaciones.@EspanaSuma_OF @EsSumaCataluna @essumaBarcelona pic.twitter.com/auH0qkTmUw
Però Vox Catalunya no és l'única delegació que ha nodrit aquesta nova formació. De fet, el seu president a nivell espanyol és José Manuel Martínez Ayala, un regidor de Sanlúcar de Barrameda (Cadis) que va abandonar Vox ara fa tres mesos.
Abans que Martínez Ayala es fes amb les sigles registrant España Suma com a partit, la plataforma havia de servir perquè el PP de Pablo Casado absorbís Ciutadans i seduís una part important de l'estructura del partit de Sanitago Abascal.
La crisi de Vox a Catalunya
La marxa de Rodríguez Pachón i la resta de dirigents i afiliats que el van seguir s'explica pel xoc entre dos blocs que formaven el partit. Els dels militants i líders regionals contra els dels aterrats des de Plataforma per Catalunya, i posats a dit a la direcció del partit pel mateix Santiago Abascal.
Així ho ha denunciat a aquest diari el mateix Rodríguez Pachón, que va liderar una candidatura alternativa a la de Juan Garriga -actual portaveu del partit al Parlament- per dirigir Vox Barcelona. "El sector oficialista tenia les dades de tots els afiliats, nosaltres només els dels nostres amics. A més van convocar eleccions a contrapeu en plena pandèmia", explica. També critica irregularitats com el fet que Juan Cremades, que era el número dos de la candidatura de Garriga, formés part del comitè electoral de les primàries. Rodríguez Pachón ha assegurat, a més, que situacions similars s'han viscut a tota Espanya.
Tant Juan Garriga com la també diputada Mónica Lora són exmilitants de PxC. Preguntat sobre per què la direcció espanyola de Vox i el seu vicepresident primer, Jorge Buxadé, han apostat tan clarament per aquest sector per dirigit la formació, Rodrígez Pachón al·lega que deu pensar que "tenien experiència política". "Tenen el bagatge que tenen, amb diverses denúncies. En fi...", lamenta.
En un mateix sentit es va expressar l'excoordinador del partit d'extrema dreta a Rubí, José María Torrente, en una dura carta publicada a Telegram. "Vox Barcelona és de tot menys democràtic", començava. "Els coordinadors estem lligats de mans asfixiats i no hi ha manera humana d'obtenir finançament per afrontar petites campanyes". Així, doncs, "els coordinadors són elegits a dit, en lloc de ser elegits pels components de cada demarcació". I això que, segons ell i el mateix Rodríguez Pachón, el partit s'ha 'venut' per rebre subvencions i ser "una màquina de fer diners".
Contra exmembres de PxC, Torrente deia: "Som carn de canó , ninots de drap d'un sol ús, només ens volen per fer la feina bruta, i després a la paperera. Obriu els ulls, no us deixeu enganyar. Vox Barcelona és el Titànic i els seus dirigents 'plataformos' són l'orquestra de música que continua tocant malgrat que el vaixell s'enfonsa sense remei".