Bulgària ha informat avui que quatre caces Eurofighter espanyols arribaran aquesta setmana a Sofia per una missió de l'OTAN als països bàltics. Aquest mateix dimecres i davant la irresolució del conflicte amb Rússia per Ucraïna, el ministre espanyol d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, ha opinat que "aquesta situació s'ha d'abordar i es pot reconduir a través del diàleg" i que encara no contemplen "escenaris o hipòtesis" de guerra armada. Per la seva part, el govern búlgar ha explicat que "les tripulacions espanyoles, juntament amb els seus col·legues búlgars, faran tasques de patrulles a l'aire (policia aèria), intercepció, reconeixement visual i acompanyament", ha anunciat el Ministeri de Defensa en un comunicat.
Caces
Tal com s'ha fet públic avui, l'aportació espanyola a la missió de l'OTAN consisteix en quatre caces Eurofighter EF-2000 Typhoon II i 130 militars, que participaran en patrulles al costat d'avions MiG-29 de Bulgària, país membre de l'OTAN des de 2004. Segons les autoritats búlgares, els caces espanyols participen en l'estratègia de l'Aliança per garantir la seguretat dels seus països membres del Flanc Oriental i dins del marc del Sistema Integrat de Defensa Aèria i Anti-Míssils de l'OTAN. Els caces espanyols es desplegaran a la base aèria de Graf Ignatievo, a 125 quilòmetres a l'est de Sofia, fins al 31 de març, segons la nota del Ministeri. En aquest comunicat també indiquen que la protecció de l'espai aeri de l'OTAN és una missió "pacífica de defensa col·lectiva" i que el seu objectiu és garantir la integritat i seguretat dels aliats. Bulgària recorda, a més, que cada país corre amb les despeses del desplegament dels seus mitjans i forces.
Diàleg
Paral·lelament a això, el ministre socialista ha advocat avui pel "diàleg" amb Rússia per desescalar les tensions amb Occident, enmig d'un conflicte d'interessos a Occident sobre com cal actuar. "La situació ja és prou tensa per si mateixa com per introduir més tensió o crear una espècie de profecia que ha d'acabar autocomplint-se", ha dit el ministre Albares després de reunir-se a Kíev amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitro Kuleba. D'altra banda, ha reconegut que Espanya segueix "evidentment amb preocupació" el desplegament de soldats russos a pocs quilòmetres de les fronteres amb Ucraïna, però ha subratllat la convicció del govern espanyol "que aquesta situació ha d'abordar-se i pot reconduir-se a través del diàleg". "Crec que tots els esforços, i la meva visita avui és part d'això, han de ser per a canalitzar la desescalada i la distensió a través de la via del diàleg perquè Ucraïna pugui viure en pau respecte a les seves fronteres i garantint la seva sobirania", va recalcar. Per a Albares, que ha reiterat a Kuleba "el suport d'Espanya a la sobirania i a la integritat territorial" d'Ucraïna, no hi ha raó per creure que això no sigui possible.