La democràcia s'afebleix globalment mentre a Espanya es reforça, o això és el que conclou el nou rànquing de The Economist sobre els països més i menys democràtics del món l'any 2022. Justament fa un any, el mateix diari va titllar l'estat espanyol de "democràcia defectuosa". Tanmateix, ara Espanya passa per davant d'altres països europeus com França, Portugal o la mateixa Bèlgica en aconseguir una puntuació de 8,07, i és catalogada com a democràcia plena.
El rànquing de The Economist analitza el govern de 167 països sobre la base de cinc mesures amb una puntuació màxima de deu: procés electoral i pluralisme, funcionament del govern, participació política, cultura política democràtica i llibertats civils. El diari no entra en molts detalls de per què alguns països es posicionen en diferents llocs d'anys anteriors, amb les excepcions dels grans governs autoritaris com la Xina o Rússia.
Les dades apunten que la fi de les restriccions més dures de la covid són alguns dels motius perquè tants països han millorat la seva puntuació en el rànquing durant el 2022, com Espanya, el qual havia estat considerat anteriorment una democràcia plena, però l'any 2021 va fer passos enrere. Tot i això, hi ha altres països europeus que no han estat considerats democràcies plenes aquest any, és el cas de Bèlgica, que ha obtingut un 7,64, resultat similar al que va aconseguir l'any 2021. Unes posicions entre els dos països que contrasten amb la darrera resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que dificulta a la justícia espanyola l'extradició de Carles Puigdemont i dels exconsellers a l’exili, així com obre la porta a desmuntar que el Tribunal Suprem sigui el tribunal competent per jutjar-los.
Una constant decaiguda global
En l'àmbit global, malgrat la retirada de les restriccions més dures contra la covid a tot el món, la democràcia segueix de caiguda. Tant és així que es calcula que aproximadament un terç de la població mundial viu sota un règim autoritari. La puntuació global de 5,29 sobre deu, un augment de només 0,01 respecte a l'any anterior, representa un estancament més que una inversió de la recessió democràtica que va començar el 2016, segons el diari britànic.
El lleuger repunt dels sistemes democràtics globals queda encara molt lluny d'apropar el nombre de democràcies sanes al de feia 20 anys. Malgrat tot, cal remarcar que gairebé la meitat de la població mundial viu sota un règim democràtic, concretament, el 45,3%. La regió on es concentren més democràcies és Europa Occidental, però hi ha atres democràcies plenes amb grans puntuacions al capdavant del rànquing com Nova Zelanda o el Canadà.