El ministre espanyol d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, considera que els trasllats de migrants a tercers països "segurs" fora de la UE com han proposat quinze estats membres "no garanteix la seguretat de les fronteres ni respecta els drets humans". Albares, en una entrevista a TVE aquest divendres, ha recordat que aquesta no és la primera vegada que estats membre plantegen aquesta opció i ha assegurat que "no es considera una mesura eficaç". "Qui digui que té la solució màgica, que demà ho resoldrà, està mentint", ha argumentat el ministre, en ser preguntat per la carta enviada per països com Dinamarca, Finlàndia, Països Baixos o Àustria a la Comissió Europea per demanar que es potenciïn pactes com el d'Itàlia i Albània per al trasllat de migrants en situació irregular.

Enfront de la proposta dels quinze estats membres, el ministre ha recordat el recent Pacte de Migració i Asil aconseguit durant la presidència espanyola de la UE que ha demostrat que "Espanya sap gestionar els fluxos migratoris irregulars amb seguretat i amb garanties per a les fronteres, però al mateix temps amb humanitat i amb respecte per la dignitat dels migrants". Així mateix, ha reiterat que mentre "la desigualtat entre Àfrica i Europa, s'agafi l'estàndard que s'agafi, sigui renda per càpita, població o salut maternoinfantil, sigui la que és avui dia, els fluxos migratoris irregulars continuaran avançant". "El que hem de fer és gestionar aquests fluxos", ha afegit.

Així mateix, Albares ha defensat la política migratòria d'Espanya "implacable amb les màfies que trafiquen amb éssers humans, però amb un diàleg polític amb els socis que són països d'emissió o de trànsit de migració irregular com el Marroc, Mauritània i el Senegal". El ministre, però, ha reconegut també la necessitat d'"atallar els problemes d'arrel d'on sorgeix aquesta migració irregular amb plans de cooperació al desenvolupament". "Com ha fet el govern d'Espanya, que els ha triplicat per als països del Sahel", ha apuntat.

Clavijo, president canari, també en contra: "Inhumà"

Per la seva part, el president de Canàries, Fernando Clavijo, de Coalició Canària, també s'ha mostrat en contra de proposta dels quinze estats membres de la UE, que ha titllat aquest divendres d'"inhumana". "No ho compartim en absolut, són persones", ha apuntat als mitjans de comunicació, recordant que "Canàries ha estat un poble que ha hagut d'emigrar en altres moments de la seva vida" i ara entén que la UE "en comptes d'aixecar murs, ha de mirar cap a Àfrica" perquè és allí on "es resoldrà" el fenomen migratori. Clavijo ha assegurat que "aquesta política és errònia i a la llarga portarà molts disgustos" al mateix temps que ha indicat que és normal que la gent vulgui buscar una vida "millor" quan el que t'espera al lloc d'origen és "la fam i la misèria". "És humà i racional voler buscar per a tu, per als teus fills, per als teus descendents, una vida millor", ha argumentat. Precisament Canàries està vivint una crisi migratòria sense precedents a l'arxipèlag, amb l'arribada massiva de pasteres durant els darrers mesos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!